Brutál meleg van! Így legyél ultrajófej gazdi!

17/06/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Nem, ők sem bírják sokkal jobban a forróságot nálunk, ráadásul nem tudnak csak úgy beállni a zuhany alá egy kis hűsítőre.

A nyári meleg kedvenceinket is megviseli, épp ezért pár pontban összeszedtünk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni, ha rekken: 

Forrás: Unsplash

 • Árnyékos hely: Míg mi izzadunk a hőségben, a kutyák és macskák lihegéssel próbálják lehűteni magukat, ezért fontos, hogy legyen számukra egy olyan hely, ahová vissza tudnak húzódni a nap elől. Engedjük fel őket a fedett teraszra vagy hagyjuk nyitva nekik a garázs ajtaját, de ne zárjuk rájuk az ajtót! 
 • Friss ivóvíz: Ahogy mi is többet iszunk a melegben, úgy ők is több folyadékot igényelnek. Fontos, hogy mindig cseréljük a vizet állataink előtt,és érdemes odatenni a táljukat, ahol árnyék van, ahol az állat alapból pihen.
 • Enni is csak hűvösben tudnak: Ilyenkor kutyánk étvágya is nagyon lecsökkenhet. A legjobb, ha kora reggeli és a késő esti időben etetjük őket. Főleg a kölyköknél előfordul, hogy a déli evést kihagyják. Ha láthatóan csak melege van és nem beteg, ne erőltessük, majd visszajön az étvágyuk ha lecsökken a hőmérséklet.
 • Sétáltass, de ne a legnagyobb melegben: Menjünk le velük kora reggel, délután és este, amikor nincs 30 fok. Kerüljük a déli órákat mert az ebek is könnyen túlhevülnek. A kutyák esetében a túlmelegedés jele lehet a felerősödött lihegés, légzési nehézségek, hasmenés, hányás, gyengeség. A macskáknál az izzadt tappancs, magas láz, vörös nyelv és nyáladzás utalhat a bajra.  
 • Ha felismered a tüneteket, azonnal vidd orvoshoz: Ha a kánikulában a fent említett tüneteket produkálja az állat vagy esetleg más furcsaságot, azonnal orvoshoz kell indulni - ilyenkor minden perc számít.
 • Kullancsok: Nyáron nem csak az emberek de az állatok is veszélyben vannak a kullancsok miatt. Patikában és állatorvosnál is lehet vásárolni készítményeket, amikkel megelőzhetjük a csípést. Ha ennek ellenére is kullancsot veszünk észre az állaton, a gyakorlottak egy kifejezetten erre gyártott kullancscsipesszel eltávolíthatják az állatot. Ügyeljünk arra, hogy a fejénél fogjuk meg a kullancsot, majd gyengéd, de határozott mozdulattal húzzuk ki! Ha nem bízunk magunkban, érdemes ezzel is orvoshoz fordulni. 
 • Apró cipők, nagy segítség: Te sem sétálnál mezítláb szívesen a forró aszfalton, gondolj bele, mit érezhet egy kutya?! Ha leviszed sétálni, adj rá kutya csizmát. Nagyobb állatkereskedésekben vagy netes oldalakról is könnyen beszerezheted. Ez megóvja majd négylábúd talpát egy csúnya égéstől. 
 • Alternatív módokon is segíthetsz: Ha kertes házban éltek, érdemes egy gyerekmedencét megtölteni vízzel, hogy a kutyus belemásszon, ha melege van. A lakásban az is jól jöhet, ha egy kijelölt helyre vizes törülközőt terítesz ki, hogy ráfeküdhessen a kutya. Szerezz be egy permetező flakont - azt is jó, amivel a virágokat fújod le - és időnként fújd le vele az ebet. Kis testű kutyáknál ez kifejezetten hasznos. Fontos, hogy alulról felfelé nedvesítsd meg a kutyát, mert így nem fog megfázni. 
 • Inni csak nyugodtan lehet: A melegben való futkározás, vagy nagyobb séta után várjuk meg, hogy lenyugodjon kedvencünk, hiszen ha egyből utána kap inni, könnyen megfázhat és akár több napi köhöghet. 
 • Mert igen: meg tudnak fázni ők is: Takáts Zsolt állatorvos arról mesélt, hogy a cicák és kutyák is nehezen viselik a légkondicionálók okozta hőmérsékletingadozásokat, továbbá ha padlócsempézett lakásban él a kisállat, nagy a felfázás veszélye is, mert az állatok előszeretettel hűsölnek a hideg csempén. A megfázásos panaszok nagy részét az is okozza, hogy sokan hideg vízben úsztatják a felhevült kutyáikat. Aki ilyet tesz, az úsztatás előtt mindenképpen vizezze be a kutyát, hogy valamelyest lehűtse azt, így megelőzve a hirtelen hideg hatására kialakuló tüdőgyulladást.
 • Ne hagyd az autóban kedvencedet: Ahogy a gyerekeket sem hagyjuk a kocsiban, úgy az állatokat sem. Utazásaink során gyakran szállítjuk gépkocsiban kedvenceinket, de fontos tudni, hogy nyáron egy-egy autóban akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Mindig kapcsoljunk be ventilátort vagy tekerjük le az ablakot, teremtsünk kellemes hőmérsékletet az útra. Legyen velünk víz és törölköző. Lehet, hiába kináljuk, inni nem fog, de nedves törölközővel hűtsük le testét, hiszen ő nem tud izzadni, csak nyelve felületén képes párologtatni. Miután megérkeztünk, vigyük magunkkal, sose zárjuk be a kocsiba!