Betiltják a kiscicák és kiskutyák árusítását az Egyesült Királyságban

18/09/18 kedd
ujnemzedek.hu
A cél, hogy fellépjenek az illegális állattenyésztés ellen.

Aki a jövőben hat hónaposnál fiatalabb kölyökkutyát vagy kismacskát akar vásárolni, örökbe fogadni, annak közvetlenül a tenyésztőkkel vagy állatmenhelyekkel kell majd kapcsolatba lépnie egy új rendelet szerint, amelynek előterjesztését májusban vitatták meg a brit törvényhozásban. Azt már október 1-től megtiltják, hogy az engedéllyel rendelkező állatkereskedők nyolc hetesnél fiatalabb kutyát és macskát árusítsanak. Angliában egyébként kevesebb mint száz kereskedőnek van engedélye.

Lucy: egy kiszolgáltatott négylábú tragédiája

A hatóságok figyelmét 2013-ban a Lucy nevű kutya esete hívta fel a botrányos tenyésztőtelepekre. Az akkor ötéves kutyát egy walesi kutyatenyészetből menekítették ki. Az állat súlyos beteg volt: szűk ketrece miatt elferdült a gerince és epilepsziás lett. Lucy 2016-ban pusztult el. Az eset nyomán indult kampány a Lucy-törvény elfogadásáért, amellyel meg akarták tiltani, hogy harmadik féltől kerüljenek kereskedelmi forgalomba az állatkölykök. A törvényt támogató petíciót csaknem 150 ezren írták alá. 

Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a tiltással biztosítható lenne, hogy a kis állatok élete jól kezdődjön, azok az emberek pedig, akik nincsenek tekintettel az állatok jólétére, többé nem részesülhetnének a szörnyű üzlet hasznából. Theresa May kormányfő tavaly ígéretet tett arra, hogy leszámolnak az országban működő illegális tenyésztelepekkel.


Forrás: Stocksnap

Vásárlás helyett inkább fogadj örökbe! 

Rengeteg cica és kutya várja szerető gazdiját a menhelyeken. Ha mindenképp szeretnél magad mellé egy állatot, akkor gondolkodj el az örökbefogadáson, persze előtte mindenképp csekkold mi ennek a mente, és mivel is jár befogadni egy állatot. A legtöbb menhely oldalán el is olvashatjuk ennek menetét, de sokszor a gazdijelöltek mégsem bogarásszák át az intelmeket.

Ezután nem csoda, hogy értetlenül állnak otthon a lakásban, hogy ez a kutya nem is úgy viselkedik, mint, ahogy azt képzelték, és nem jön ki az otthoni társával, aki fiatalabb vagy éppen öregebb nála. Legtöbbször ez az ok, amiért egy állat visszakerül akár már pár nap után is a menhelyre, vagy rosszabb esetben akár az utcára.

Aki jó örökbefogadó gazdi szeretne lenni, az mindenképp olvassa el az adott menhely web- vagy Facebook-oldalán található örökbefogadási feltételeket. Ha nincs erre lehetőség, kérdezzetek a menhelyeken dolgozóktól, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a befogadott eb, milyen tanácsokkal tudnának szolgálni. 

Hogy egy kicsit segítsünk, összeszedtünk néhány szempontot, amire érdemes figyelni ilyenkor. Ide kattintva már olvashatod is a tippeket, tanácsokat. 

Forrás: MTI, Új Nemzedék, kiemelt kép: Pixabay