Beköltözés: az albérleti szerződés kulisszatitkai

17/07/28 péntek
ujnemzedek.hu
Ahogy a húsvéti nyúl, vagy a mumus, úgy a tökéletes al-és főbérlő sem létezik. A bizalom szép dolog, de írásbeli szerződésre akkor is szükség van. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb dolgok a papírozáskor.

Mikor jöhet ellenőrizni a tulaj? Hogy kell fizetni a rezsit? Minek kell rajta lennie a szerződésen?

Triviálisan hangzik, de a szerződésnek mindenképp tartalmaznia kell a bérbeadó és a bérbe vevő személyes adatait (név, születési idő, bejelentett lakcím, személyi (vagy útlevél) igazolványszám). Ne elégedj meg azzal, hogy ha oda írva a papírra. Nyugodtan kérd el az okmányokat és ellenőrizd  az adatokat. Ha kellemetlennek érzed a dolgot, kérd meg egy ismerősöd, hogy legyen jelen tanúként a szerződéskötéskor, így akár Ő is átnézheti, hogy minden stimmel-e. Sőt, egy felelős főbérlő által kiállított szerződésen két tanúnak is alá kell írni. 

Nem árt, ha kérsz egy harminc napnál nem régebbi tulajdoni lapot is a főbérlődtől, így nem fordulhat elő, hogy olyan embernek adod a pénzed, akinek nincs joga kiadni a lakást. A lakbér összegén, fizetési határidején és módján kívül mindenképp foglaljátok írásba, hogy a közüzemi díjakat és egyéb költségeket (pl: közös költség) ki és hogyan fizeti.

Az egyik lehetőség, hogy a számlák hozzád érkeznek és Te intézed. Ilyenkor a befizetés bizonylatát másold le és juttasd el a főbérlőnek. Ha azonban nem az albérlet postaládájában landolnak a számlák, akkor te kérd meg a főbérlőt, hogy azok másolatait adja át neked, így ellenőrizheted, hogy mire mennyi pénzt adtál.

Ne feledkezzünk meg a kaucióról sem. Általában két- vagy háromhavi kauciót szoktak kérni a tulajok. Ez nem más, mint egy letét. Azaz ezt kiköltözéskor visszakapod, persze csak akkor, ha addig semmilyen kárt nem okoztál vagy nem maradtál el számla vagy lakbérfizetéssel. Ha minden rendben van, abban is meg lehet egyezni, hogy a kiköltözés előtt a kauciót „lelakod”, azaz nem fizetsz már külön lakbért.

Tipp:  A pontos elszámolás mindkét fél részéről erősíti a bizalmat. A jó viszony pedig elengedhetetlen, hiszen kisebb zavarok, problémák bármikor adódhatnak, amit ilyen esetben gördülékenyebben meg tudtok oldani. 

Lakbér emelés és használati tárgyak.

Ugyancsak fontos dolog, hogy tisztázzátok előre, hogy milyen időközönként és mennyivel emelkedhet a lakbér, illetve azt, hogy ezt mennyivel előre kell jeleznie neked. Nem árt az sem, ha a lakásban található használati és dísztárgyak állapotáról is készítetek közösen egy listát.  

Ez nem azt jelenti, hogy úgy kell majd a mindennapjaidat élned, mint egy múzeumban. Örök igazság: a használati tárgyak, elhasználódnak. Így érdemes odafigyelni arra, hogy ezek pótlásáról és javításáról is meg kell egyezni a főbérlővel. Általában, ha valami rendeltetésszerű használat közben romlik el (pl: tönkremegy a bojler),  a javítást a főbérlőnek kell fizetnie. Praktikus és jó módszer, hogy jelzed a főbérlőnek a hibát, majd közösen megegyeztek, hogy melyik szerelőt hívjátok. Rendezed a számlát és utána elszámoltok a főbérlővel.

Ne feledd! Ha egy rossz pillanatodban levered a vízforralót és az ripityomra törik, az nem rendeltetésszerű használat. Ilyenkor neked kell gondoskodni a pótlásáról. Persze ezeket a feltételeket is szerződésbe szokták foglalni, úgy legalább tudni fogd mihez tartsd magad, na meg a főbérlő is. 

TippA első hónapban a kauciót is ki kell fizetned, valamint lesz néhány olyan dolog, amit biztosan vásárolnod kell (tisztítószerek, mosópor stb). Ezek a tételek igencsak megdobhatják az induló költségeket, érdemes erre is félretenni. 

Ellenőrzés, avagy a főbérlő kétszer csenget!

Eddig viszonylag egyszerűnek hangzik a dolog, hiszen a költségeket és annak fizetési módját és az ellenőrzés lehetőségét foglaljátok írásba. Van azonban egy ennél kényelmetlenebb,  néha sok kellemetlenséget is okozó kérdés: mikor és hogyan ellenőrizheti a tulajdonos, hogy minden rendben van-e a lakásában? Egyáltalán az most az Ő lakása vagy a tied?

Ilyenkor mindenkinek beugrik a szigorú arcú és mindig perlekedő főbérlőasszonyság képe, aki a lehető leglehetetlenebb időpontokban jelenik meg a lakásban… Azonban gondolj csak bele, hogy te is szeretnéd tudni, hogy miden oké-e a tulajdonoddal. Hivatalos álláspont szerint a tulajdonosnak joga van ellenőrizni a bérleményt, azonban csak a bérlő szükségtelen zavarása nélkül. Valljuk be, igencsak homályosan hangzik a dolog. Érdemes ezt is szerződésbe foglalni, hogy milyen időközönként és milyen feltételekkel jöhet a raport. Nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni és nem kell rettegni tőle. Az albérlet nem börtön, ahol jön a foglár, de a tapasztalat az, hogy  nem árt egy kicsit kitakarítani előtte.

Nincs azzal gond, ha a előre megbeszélt időben, (egy-két havonta) beugrik, körbe néz. Ilyenkor jelezheted neki, hogy kezd szétmenni a zuhanycső, elengedett a tapéta. Fontos! A főbérlő nem kutakodhat a cuccaid között! A jog ugyan arról nem rendelkezik, hogy az ellenőrzéskor otthon kell-e tartózkodnod, de ha eltűnik valami a lakásból akkor akár lopással is gyanúsítható a bérbeadó.  

Itt fontos még arról is szót ejteni, hogy tarthatsz vagy nem állatot a lakásban. Ha veled lakik kis kedvenced alap, hogy minden nap takarítasz utána, de mikor meglátogat a főbérlő érdemes extra figyelmet fordítani az elhagyott játékokra, kacatokra, hogy ne tűnjön rumlisnak se a kutyus, se pedig mi. Akiknél egyértelműen tiltja a szerződés az állatot, egyáltalán nem éri meg kockáztatni és titokban mégis tartani otthon kutyát vagy macskát, mert az előbb vagy utóbb úgy is kiderül. Ki akar emiatt elesni egy jó albérlettől? Erről is érdemes tárgyalni a tulajokkal. 

És mi van ha lejár a szerződés?

El is érkeztünk a szerződésbontáshoz, amelynek feltételeit ugyancsak szerződésbe kell foglalni. Írjátok le, hogy mennyi idővel előre kell jeleznie bármelyik félnek, hogy szeretné a szerződést felbontani. A felmondási időhöz mindenkinek joga van.