Az Instagram a ramen-leves igazi ellensége

16/12/21 szerda
ujnemzedek.hu
Ne tökölj a ramenlevessel, ne heveskedj a csípős szósszal. És még pár tanács kezdő levesezőknek a legavatottabbaktól.

Imádod a koleszkaják elsőszámú kedvencének számító ramen-utánzatot? AKkor miért nem próbálkozol be az igazival? Nem, nem úgy értjük, hogy fogd a fakanalat, és dobj össze egyet gyorsba - Japánban a ramen nem étel, kultusz, a készítése olyan felkészülést igényel, amihez képest a kiképzés a Kill Bill-ben kutyafüle semmiség. Oké, enni sem egyszerű - ahogy vietnámi haverját, a pho levest sem - úgyhogy szerencse, hogy a thrillist.com megkérdezett két ulramenő ramenes arcot és pincért, a washingtoni Toki Underground jómunkásemberét, Erik Bruner-Yangot, illetve Jerry Jaksich a San Francisco-i Ramen Shopból, hogyan eszik-e vagy isszák ezt a kaját.

Ne húzd az időt

A ramen ugye japán tésztaleves - kínai típusú búzalisztből készített tésztát, húsból (vagy alkalmanként halból) készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy miszóval. Rengetegféle változata ismert, Japánban gyakorlatilag minden tartománynak megvan a maga levese - egy dologban azonban az összes ramenfogyasztó egyet ért: nem szabad az időhúzni az elfogyasztásával. Vagy ahogy Jaksich fogalmaz: "Az agyam eldobom, amikor a friss levest fotózni kezdek, meg beindul a csitcset fölötte. Eközben a levesed konkrétan meghal az orrod előtt."

Bizony: a ramen azonnal veszít az erejéből - a tészta túlpuhul, a zsír szétfut, a leves kihűl. A pincér tanácsa: "Senkit nem érdekel az Instagram, koncentrálj a tányérodra!"

Szürcsölj, s légy büszke rá

Bizony. Ez nem valami kulturális izé, legalábbis Jaksichs szerint nem az: "Ha úgy teszünk, mintha mi lennénk a szinkronhangja a leengedett fürdőkádnak, az nem csupán vicces, hanem hűti is a kaját, méghozzá olyan módon, amely fokozza is az ízeket. Sőt, a szürcsölés Japánban konkrétan bók  szakács felé."

Kérj extra tésztát

Megvan, amikor már csak a lé marad a tálban? Na most pont ezért nem kell szégyellni plusz tésztát kérni a cucchoz. De ha nem akarod megduplázni a szénhidrát-mennyiséget, egyszerűbb, ha kérsz némi ízesítetlen húslevest: ezt hozzáöntheted a maradékhoz (így szabadítva meg a rengeteg sótól) és simán kiihatod a tálból az egészet. 

További tippekért kattints Ide!