Az Erdőmentők 7+7 jó tanácsa: ezt tedd és ezt ne tedd az erdőben járva

18/04/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Tudtad például, hogy nem a legjobb ötlet szemetet dobni az erdei kukákba? Vagy hogy miért nem érdemes egy PET-palackból készült madáretetőt egy fára drótozni?

Az erdőket járva az ember még a legjobb szándéktól vezérelve is nagy károkat okozhat a tudatlansága folytán. Például tudtátok, hogy nem a legjobb ötlet az erdei kukákba szemetet dobni? Az Erdőmentők csapata nagyon komolyan veszi az erdők védelmét. Ők nem csak névleg csinálják ezt, hanem egy lelkes csapat, ami egy közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítványt is fenntart. Ennek fő feladata az erdők és a vadvilág védelme, illetve a sérüléseik helyreállítása.

"Néha a legjobb szándék vezet a legnagyobb pusztításhoz. A nagybetűs Természet tiszteletének útján az első lépés, hogy megismerjük, mik a valódi szükségletei" - vallják az Erdőmentők, akik 7 praktikus és könnyen betartható pontban foglalták össze, mitől érdemes óvakodni egy erdei séta vagy egy kirándulás során. De szerencsére egy másik 7 pontban azt is összeszedték, hogy az első listában felsorolt problémákra melyek az erdőbarát megoldások.

 

Mit ne tegyél soha, ha az erdőben jársz?

1. Ne rakj az erdőbe bolti cinkegolyót, mert tavasszal a virágok helyett műanyag hálók borítják majd az erdőtalajt.

2. Soha ne nyúlj az árvának tűnő őzgidához, mert nem árva, csak az anyja táplálkozni megy, és ha megérinted, vagy csak letaposod a füvet körülötte, akkor nem gondozza majd tovább.

3. Ne használd az erdei kukákat, mert az erdőgazdálkodók nem tudják olyan ütemben üríteni, ahogyan az megtelik, és így a vége egyenértékű azzal, mintha eldobálnád a szemetet. 

4. Ha madarat etetsz, soha ne adj neki sózott dolgokat, vagy kenyérfélét, mert az a pusztulásukat okozhatja.

5. Nyáron ne etess madarat, mert az rossz szokások kialakulásához és az öngondoskodási képesség sérüléséhez vezet. 

6. Ne rakj az erdőbe PET-palackból készült etetőt, mert az első viharral a földre kerül, és mérgezi az erdőtalajt.

7. Soha ne próbálj etetőt, vagy mesterséges odút a fák törzsére drótozni, mert a fa vastagsági növekedésével a drót átvágja a háncsréteget és elpusztítja a növényt.

Mit tegyél ezek helyett?

1. Gyúrj környezetbarát cinkegolyókat faggyúból és magokból.

2. Messziről fényképezd le a fiatal állatokat, és sietve állj tovább.

3. Vidd haza a szemetet, és szedj hozzá még.

4. Adj a madaraknak olajos magvakat, sótlan zsiradékot, gyümölcsöket és vizet.

5. Az első fagytól az utolsóig etess.

6. Kétszáz forintból már tökéletes faetetőt lehet készíteni. Minél egyszerűbb, annál később lopják el...

7. Ha etetőt vagy odút telepítesz, akkor azt inkább lógasd, és csak akkor rakd ki, ha később gondoskodni is tudsz róla, mert a madarak megjegyzik, és számítanak az ott lévő eleségre.

Fotó: Erdőmentők/Facebook