Az Airbnb megkönnyíti a dolgod, ha utazni készülsz

18/08/24 péntek
ujnemzedek.hu
Tök jó lenne a családdal vagy a haverokkal elutazni, de nem szívesen osztoznál másokkal a szálláson? Kellene egy jó étterem vagy bulihely? Az Airbnb segít megvalósítani.

Az Airbnb legfrissebb közleménye szerint, lesz egy újítás, amit nagyon bejön majd az utazni vágyóknak. Amikor az új funkció elérhetővé válik, minden utazó kap róla egy értesítést, majd egy csoporton belül elindulhat a tapasztalatok megosztása, a tippek és javaslatok cseréje, a legjobb helyek ajánlása.

A cég azt reméli, hogy hasznos lehet ez a csoportos beszélgetés a bérlők számára, hiszen rengeteg keresgéléstől és kutakodástól kímélheti meg az utazókat. A tervek szerint az adott csoportban, ami minket érdekel, megoszthatunk infókat és fotókat, ahogy mások is. Mutatni fogja a szálláshelyeket és az azokról készült véleményeket, valamint egy térképet is, hol találod majd meg őket. 

house architecture living room couch sofa pillow interior people man guy
Forrás: Stocksnap

Bár rengeteg csodálatos hely van, ahol Airbnb segítségével bérelhetünk lakást, a buktatókról kevesen beszélnek.

Tényleg olyan jó dolog ez?

Sokan nincsenek felkészülve arra, hogy házigazdájuk egy idegen, és bizony ő diktálja a feltételeket. Aki kevésbé alkalmazkodó típus, már egy szigorúbb és temperamentumosabb vendéglátóra is azt fogja mondani, hogy goromba és parancsolgató volt, miközben ő csak lefektette a saját szabályait. Azok, akik már jártak ilyen szálláson, vagy egy kicsit nyitottabbak más kultúrák és embertípusok felé, könnyebben boldogulhatnak. Fontos, hogy megbarátkozzunk a szállásadónkkal, hiszen a rossz viszony az egész ott töltött időnket megkeserítheti. 

Mi is az az Airbnbn?

Az Airbnb (eredeti nevén: AirBed & Breakfast) egy online foglalási rendszer, amelyben magánszemélyek adhatnak ki szobákat vagy egész lakásokat rövidebb időszakokra, általában néhány napra vagy pár hétre. Mind az utazóknak, mind a szállásadóknak egy profillappal kell regisztrálniuk, amelyen megadják telefonszámukat és e-mail-címüket, ezt a rendszer ellenőrzi. A kötelező igazolásokon túl további bizalmat építhetünk ki a rendszerrel, ha azt összekapcsoljuk más társasági weblapokon (Facebook, Linkedin) levő profilunkkal. Ez például arra jó, hogy ha nézünk egy szállást valahol, feldobja a rendszer, ha egy facebookos ismerősünk ismeri az ottani szállásadót.

Minden szálláshoz tartozik egy vendéglátó profil. Az utazók és a vendéglátók minden egyes vendégség után értékelik egymást, a rendszer addig küldi az erre vonatkozó kéréséket, hogy inkább mindenki túlesik rajta, és értékel. Ez nagyon hasznos mindkét fél szempontjából: a szálláskeresők meg tudják nézni a vendéglátók korábbi értékeléseit, de a vendéglátók is utánanézhetnek, van-e már értékelés attól, akitől egy foglalási kérés érkezik.

Ne akarj túljárni a vendéglátód eszén

Amikor valaki az Airbnb-n adja ki a lakását, próbálja a legjobb színben feltüntetni, és tényleg azokat a körülményeket biztosítani, amiket ígér. Az ő érdeke is az, hogy a vendég elégedett legyen és jó értékelést adjon, sőt, esetleg visszatérjen. Mivel a rossz értékelés sokakat eltántorít, így a házigazda a maximumon fog teljesíteni - persze csak akkor, ha igazodnak az általa felállított szabályokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakások tiszták, gyors az internet, és ha valami probléma akad, a tulaj segít ezt megoldani. Van, ahová nem lehet állatot vinni, de van, ahol megengedett. Vannak helyek, ahol családot is fogadnak de vannak, ahol nem. Fontos, hogy ne akarjunk odaállítani gyerekkel, kutyával, úgy, hogy azt írták, nem jöhet - ebből úgy sem jöhetünk ki jól. Tisztelni kell a kiszabott feltételeket, és akkor mind a két fél jól jár.

Hogyan kerülhetők el a buktatók?

Elsősorban soha, de soha ne kerüld meg az Airbnb rendszerét a foglaláskor. A regisztráció és az adatok ellenőrzése fontos. A vendég és a szállásadó addig nem látja egymás e-mail-címét és telefonszámát, amíg nincs visszaigazolt, kifizetett foglalás a rendszerben. Nagyon ritkán előfordul, hogy valaki "ki akarja csalogatni" az Airbnb keretei közül a vendéget, és megad közvetlen e-mail-címet vagy telefont, de az Airbnb rendszere ezt az esetek zömében kiszűri, és az ilyen privát adatokat blokkolja. Ha olyan levelet kapsz, amiben a vendéglátó vagy vendég ilyen csalásra ösztönöz, és a rendszer azt nem vette észre, jelentsd azonnal! Az üzenetek mellett van egy kifejezetten erre szolgáló gomb, a szélhámost kizárják a rendszerből.

Aranyszabály, hogy amíg nincs érvényes foglalásod, ne írj külső e-mail-címre, még ha az át is jut a rendszeren, és soha ne utalj külső bankszámlaszámra. A fizetést mindig az Airbnb oldalán kell elvégezni, a kártyaszámod megadásával. Onnan jön majd visszafoglalás, és ott tudod mindig nyomon követni a foglalásaidat,. Ha bármi gikszer van később a vendéglátóval, az Airbnb vagy szerez egy alternatív szálláshelyet, vagy egyszerűen visszaadja a pénzedet.

További információkat itt és itt olvashatsz a témában. 

Forrás: Mashable, Airbnb, Travellina, Digitaltrends