Androidos telód van? Egy katasztrófa a kontaktlistád? Így teheted gyorsan és egyszerűen rendbe

18/05/09 szerda
ujnemzedek.hu
Kifogtak rajtad a névjegyek? Őskáosz uralkodik a kontaktjaid közt? Semmi vész: most elmondjuk, hogy oldhatod meg egyszer s mindenkorra.

A telefonok kontaktlistáinak kezelése, karbantartása sokaknak feladja a leckét, főleg, ha már a sokadik mobiljukat használják - hiszen újabb és újabb készülékekre ritkán sikerül tökéletesen a névjegyeket. Az első részben az iOS-es telefonok kontaktjainak optimális kezelését mutatjuk be, most pedig az Android-alapúak következnek. A cikksorozat harmadik részében pedig a Windos-alapú telók kontaktlisáihoz adunk hasznos útmutatást. 

Egy ilyen telefonon a legpraktikusabb ha a Google-ön tárolod a kontaktjaidat - hiszen így mind online, mind pedig egy hivatalos Android-appon keresztül hozzájuk tudsz férni. De ha úgy hozza az élet, a Google-ös kontaktjaidat akár iOS-re is le tudod menteni. Ehhez menj az iOS Settings > Accounts & Passwords > Add Account > Google menüpontra. 

Duplán szereplő névjegyek? Ez a megoldás

A Google Contacton (Névjegyek) belül valószínűleg a duplikáció-kereső a leghasznosabb funkció. Ha használni szeretnéd, akkor webes felületen klikkelj a bal oldalon megjelenő Duplicates menüpontra, majd válaszd ki, melyik duplán meglévő kontaktból szeretnél egyet csinálni, végül klikkelj a mellettük lévő Merge gombra. Amennyiben nem jelenik meg az a duplán meglévő kontakt, amit keresel, és amit össze akarsz vonni, akkor keress egy másik duplikált konaktot, pipáld ki a mellettük lévő dobozt, majd klikkelj a Merge gombra a jobb felső sarokban (az ikonján két nyíl találkozik).

Az Android-applikáció még okosabban kezeli a kontaktokat. A bal felső sarokban lévő menügombnál (az ikonja három vízszintes vonal) válaszd a Suggestions opciót és a Google megkeresi neked nem csak a duplán jelen lévő kontaktokat, hanem azokat a régi, nem használt infókat is, amiket nem ártana frissíteni vagy törölni. Azoknál az embereknél pedig, akikkel gyakran tartod a kapcsolatot telefonon, azt fogja javasolni, hogy új kontaktként regisztráld őket újra. Ha hosszan rányomsz a listában egy kontaktra, utána válassz ki egy vagy akár több másikat, aztán menj a három vízszintes három vonallal jelzett ikonra a jobb felső sarokban, és ott válaszd ki a Merge gombot. Ezenfelül az Android applikációval sokkal hatékonyabban tudod rendszerezni a kontaktjaidat, ha rámész a Menu > Settings opcióra, ahol családi és utónevek szerint is tudod rendezni a kontaktokat.

Mindkét applikációban és a weboldalon is kategorizált csoportokon keresztül is rendszerezheted a kontaktjaidat. Ha rámész a ceruza ikonra, akkor azzal tudod szerkeszteni az adott kontaktot. Amíg a szerkesztő módban vagy, klikkelj a jobb felső sarokban megjelenő három vízszintes pontra az internetes felületen, vagy a telefonképernyő közepén lévő Labels legördülő menüre az appban. Ezeken a kategóriákon keresztül sokkal könnyebben kezelheted a kontaktokat vagy küldhetsz nekik csoportos emailt Gmailen keresztül.

A Gmail is segít - és más appok is

A Gmail egyébként nagyszerűen együttműködik a Google kontaktmenedzserével. Azok az emberek, akikkel már váltottál e-mailt, de nincsenek a kontaktlistádon az Other szekcióban fognak megjelenni. Ha szeretnéd elkerülni, hogy ezek felhalmozódjanak, beállíthatod ezt is defaultnak (alapvető beállítás). Menj a Gmail weboldalára, klikkelj a fogaskerekű ikonra a jobb oldalon, majd válaszd a Settings > I'll add contacts myself opciót. A legújabb verziót a Create contacts for auto-completeben találod.

Amennyiben további segítségre van szükséged, léteznek további appok is a google-ös kontaktok menedzselésére. Androidon például a Simpler (ez iOS-on is megtalálható), ez az app még könnyebbé teszi a kontaktot egyesítését és a duplikációk kiszúrását, valamint backupról is gondoskodik. Az ára ugyanannyi mindkettő platformra (ingyenes próbaidő után 10 dollár egy évre). Egy másik jól használható app a Contact Optimizert, ami kitörli a duplikált névjegyeket, kiszúrja a hiányos információval elmentett kontaktokat, és még sok más hasznos dolgot is kínál. Ezt is ingyenesen ki lehet próbálni, és 2 dollárba kerül a komolyabb funkciók használata.

Forrás: Popular Science