Amikor a smiley nem menő

19/02/11 hétfő
ujnemzedek.hu
Amikor már ismeritek egymást az üzeneted címzettjével a melóban, természetesen az üzleti életben sincs gond azzal, hogy emotikonokat használsz. Viszont amikor ismeretlennek írva használod, akár le is járathatod vele magad.

„Az üzleti levelezés bevezető fázisában a szakemberek szerint a smiley tilos: nem kedvességet és megértést üzen ugyanis, hanem inkompetenciát sugároz” – fogalmaz a Social Psychological and Personality Science című szaklapban közétett kutatást vezető Ella Glikson. Az általa vezetett kutatás során 29 ország 550 résztvevőjének elektronikus levelezését vizsgálták meg a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen üzleti mailek születnek, és ezeket mennyire értékelik kompetens lépésként a címzettek.

Felfedeztük, hogy ezek a smileyk egyáltalán nem generáltak melegséget, rokonszenvet, és közvetlen hangulatot sem teremtettek. Ehelyett a címzettek úgy érezték, olyan emberrel van dolguk, aki nem ért ahhoz, amit csinál” – mondja Glikson.

Amikor tehát már ismeritek egymást az üzeneted címzettjével a melóban, természetesen az üzleti életben sincs gond azzal, hogy emotikonokat használsz. Viszont amikor ismeretlennek írva használod, akár le is járathatod vele magad.

Forrás: mipszi.hu