Ami tuti lesz március 15-én: forgalomkorlátozás Budapesten

17/03/14 kedd
ujnemzedek.hu
Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján városszerte több helyszínen – többek között a Kossuth Lajos téren, a Nemzeti Múzeumnál, a budai Várban – rendeznek ünnepi programokat, megemlékezéseket, demonstrációkat.

A rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik. A budai Várba egész nap a Széll Kálmán térről induló 16A busszal – délután a Deák Ferenc térről közlekedő 216-os busszal is – vagy a Budavári Siklóval lehet eljutni. A BKK kéri, hogy az ünnepi rendezvények helyszínét, aki teheti, kötöttpályás járatokkal – elsősorban metróval – közelítse meg.

Útnakindulás előtt tájékozódjanak a BKK Info és a BKK Futár oldalán, illetve mobilalkalmazások segítségével, valamint a BKK Facebook-oldalán. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából ismét útra kelnek a BKK nosztalgiajáratai. Ezen a napon az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamos és nosztalgia-trolibusz várja a régmúlt szerelmeseit. Ezzel kapcsolatban bővebb információ a www.bkk.hu/nosztalgia oldalon olvasható.
 
Állami ünnepi programok és megközelítési lehetőségeik
 
Zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, 9:00
 
Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása katonai tiszteletadással. Helyszíne, a Kossuth Lajos tér leggyorsabban és legkényelmesebben a Deák Ferenc tér felől az M2-es metrópótló busszal, a Batthyány tér felől a D2-es átkelőhajóval, emellett a belváros felől a 70-es vagy a 78-as trolibusszal közelíthető meg. A 2-es villamossal reggel 7 és 10 óra között csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni.
 
Díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál, 10:30
 
Ünnepi megemlékezés a Magyar Nemzeti Múzeum épületénél. A múzeumi díszünnepség az M2-es metró Astoria vagy az M3-as és az M4-es metró Kálvin tér állomásától gyalogosan közelíthető meg.
 
Programok a budai Várban, 10:00–18:00
 
A nemzeti ünnep alkalmából több intézmény is változatos családi programokkal várja az érdeklődőket a budai Várban. A Vár március 15-én délután a Deák Ferenc tér felől a 216-os buszjárattal, a Széll Kálmán tér felől egész nap a 16A busszal, vagy a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval közelíthető meg.
 
A közúti közlekedést érintő forgalomkorlátozások
 
A belvárosban lezárják a gépjárműforgalom elől
•         a budai Vár teljes közúthálózatát egész nap,
•         a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között 4 órától 15 óráig,
•         a Kecskeméti utcát a Kálvin tér és az Egyetem tér között 6 órától 16 óráig,
•         a Szentkirályi utcát a Rákóczi út és a Baross utca között, a Puskin utcát a Rákóczi út és a Bródy Sándor utca között, a Múzeum utcát a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körút és a Gutenberg utca között, továbbá a Pollack Mihály teret, a Reviczky utcát és az Ötpacsirta utcát 6 és 15 óra között,
•         az Üllői utat a Ferenc körút és a Kálvin tér között, valamint a Vámház körutat a Lónyay utca és a Kálvin tér között 9 órától 12 óráig,
•         a Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Astoria–Múzeum körút–Magyar Nemzeti Múzeum útvonalat 9:30-tól 10 óráig,
•         a Magyar Nemzeti Múzeum–Astoria–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó út–Március 15. tér–Jane Haining rakpart–Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér–Hunyadi János út–Dísz tér útvonalat 11:30-tól 12 óráig,
•         az Apáczai Csere János utcát (kivéve a célforgalom részére) 12:30-tól 16 óráig,
•         az Andrássy út–Nagymező utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalat 14:30-tól 16:30-ig,
•         az Alkotmány utcát teljes hosszában 16 órától 18 óráig.


 
A XVIII. kerületben 12. alkalommal rendezik meg az Imre-Lőrinc futóversenyt, ezért az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:
•         6:30 és 16:30 között lezárják a forgalom elől a Kisfaludy utcát a Nemes utca és a Vezér utca között,
•         9:20 és 12:05 között lezárják Lőrinci utca–Kettős Körös utca–Péterhalmi utca–Fogoly utca útvonalat a Péterhalmi utca és a Dráva utca közötti szakaszon,
•         9:50 és 11:40 között lezárják a Mályinka utca–Bököny utca útvonalat a Mályinka utca és a Dráva utca közötti szakaszon.
 
 
A közösségi közlekedést érintő változások
 
M2A állomáspótló autóbusz
 
Várhatóan 15:40 és 16:30 között az M2A állomáspótló busz a Kossuth Lajos tér felé az Erzsébet tér–József Attila utca–Széchenyi István tér–Akadémia utca módosított útvonalon halad, ezért nem érinti az Arany János utca M megállóhelyet.
 
2-es villamos

Várhatóan 7 és 10 óra között a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik. 
 
Ezt követően, várhatóan 11:30 és 12:20 között a 2-es villamos két szakaszra osztva jár: 
•         a Közvágóhíd H végállomástól csak a Boráros tér H megállóhelyig, 
•         a Jászai Mari tér végállomástól pedig csak a Széchenyi István tér megállóig.
 
 
5-ös, 7-es, 8E, 110-es, 112-es, 133E és 178-as autóbusz
 
A felsorolt buszjáratok várhatóan 10 és 12 óra között két szakaszra osztva közlekednek: 
•         pesti végállomásuk felől csak a Blaha Lujza térig (kivéve a 178-as), 
•         budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért térig (5-ös, 8E, 110-es, 112-es, 178-as), illetve a Döbrentei térig (7, 133E).
 
A 178-as autóbusz rövidített útvonalon, a Naphegy tér és a Szent Gellért tér M között viszi az utasokat.
 
 
9-es autóbusz
 
Március 15-én várhatóan 16:00-ig a 9-es busz módosított útvonalon, a Kiskörút–Bajcsy-Zsilinszky út helyett a Nagykörúton közlekedik.

az Óbuda felé tartó buszok a Mária utca és a Nyugati tér között az Üllői út–Nagykörút útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szentkirályi utca és a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 9-es buszra a 923-as járat érintett megállóiban lehet felszállni:
o   Corvin-negyed M,
o   Harminckettesek tere,
o   Rákóczi tér M,
o   Blaha Lujza tér M (Népszínház utca),
o   Blaha Lujza tér M,
o   Wesselényi utca/Erzsébet körút,
o   Király utca/Erzsébet körút,
o   Oktogon M.

a Kőbánya felé tartó buszok a Szent István körút és a Baross utca között a Nagykörút–Üllői út–Szabó Ervin tér útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út és a Kálvin tér M közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 9-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Aradi utca (Oktogon M): a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Oktogon M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Király utca/Erzsébet körút: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Wesselényi utca/Erzsébet körút: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Blaha Lujza tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Rákóczi tér M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Harminckettesek tere: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Corvin-negyed M: az Üllői úton,
o   Kálvin tér M: az Üllői úton, a Szabó Ervin tér kereszteződése előtt.
 
15-ös és 115-ös autóbusz
 
Március 15-én várhatóan 16:30-ig a 15-ös és a 115-ös busz rövidített útvonalon közlekedik, a Gyöngyösi utca M (15-ös), illetve az Árpád híd M (115-ös) végállomástól megszokott vonalán a Nagykörútig, majd onnan a Nyugati pályaudvar M ideiglenes végállomásig. A Nyugati pályaudvarnál a 15-ös és a 115-ös buszra a buszvégállomáson lehet felszállni.
 
Budavári buszjáratok (16-os, 16A, 216-os, 916-os autóbusz)
 
Március 15-én a 16-os busz nem közlekedik. A budai Várat megközelíteni 
•         a belváros felől 12:30-tól a 216-os busszal lehet, amely a Deák Ferenc tér M és a Dísz tér között közlekedik, a 16-os buszjárat vonalát követve,
•         a Széll Kálmán tér M felől a 16A busszal lehet, amely rövidített útvonalon a Kapisztrán tér megállóhelyig visz utasokat. 
A Dísz tér és a Bécsi kapu tér/Kard utca között csak gyalogosan lehet közlekedni a Várban zajló családi programokhoz kapcsolódó lezárások miatt.
 
A március 15-éről 16-ára virradó éjjelen a 916-os busz két szakaszra osztva közlekedik,
•         a Széll Kálmán tér M felől csak a Bécsi kapu tér megállóhelyig,
•         az Uránia felől pedig csak a Dísz tér megállóhelyig.
 
47-es és 49-es villamos
 
Március 15-én a 47-es és a 49-es villamos várhatóan csak 16 órától közlekedik. Budafok, Városház tér és a Móricz Zsigmond körtér M között ebben az időszakban a meghosszabbított útvonalú 61-es villamossal lehet utazni; a belváros a Móricz Zsigmond körtérről leggyorsabban metróval közelíthető meg.
 
70-es és 78-as trolibusz
 
Várhatóan 15:00 és 15:30 között a 70-es és a 78-as trolibusz rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar M, illetve az Erzsébet királyné útja, aluljáró végállomás felől csak az Akácfa utcáig közlekedik, ezért nem érinti az Andrássy út (Opera M) és a Kossuth Lajos tér M közötti megállóit. 
 
83-as trolibusz
 
Várhatóan 10 és 12 óra között a 83-as trolibusz rövidített, módosított útvonalon közlekedik, a Mária utca és a Baross utca között az Üllői út–Szabó Ervin tér útvonalon, ezért nem érinti a Ráday utca, a Közraktár utca, a Fővám tér M és a Kálvin tér M megállóhelyet. A terelt szakaszon a trolibuszokra az Üllői úton, a Szabó Ervin tér kereszteződése előtt lehet felszállni.
 
105-ös autóbusz
 
Várhatóan 11:40 és 12:30 között a 105-ös busz a Lánchíd helyett a Margit hídon át közeledik.

A Gyöngyösi utca M felé tartó buszok a Krisztina tér és az Andrássy út között az Attila út–Vérmező út–Margit körút–Bem József utca–Tölgyfa utca–Margit híd–Szent István körút–Nyugati tér–Teréz körút–Oktogon útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Clark Ádám tér és az Oktogon M közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Alagút utca: az 5-ös autóbusz megállóhelye,
o   Körmöci utca: az 5-ös autóbusz megállóhelye,
o   Széll Kálmán tér M: a 39-es autóbusz megállóhelye,
o   Széna tér: a 960-as autóbusz megállóhelye,
o   Mechwart liget: a 960-as autóbusz megállóhelye,
o   Margit híd, budai hídfő H: a hídon,
o   Jászai Mari tér: a 9-es, a 91-es és a 191-es autóbusz megállóhelye,
o   Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Aradi utca (Oktogon M): a 923-as autóbusz megállóhelye.

Az Apor Vilmos tér felé tartó buszok az Oktogon M és a Krisztina tér között a Teréz körút–Nyugati tér–Szent István körút–Margit híd–Margit körút–Széll Kálmán tér–Krisztina körút útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Oktogon M és a Clark Ádám tér közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Oktogon M: a 923-as autóbusz megállóhelye,
o   Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Jászai Mari tér: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Margit híd, budai hídfő H: a 91-es autóbusz megállóhelye,
o   Mechwart liget: a 960-as autóbusz megállóhelye,
o   Széna tér: a 960-as autóbusz megállóhelye,
o   Széll Kálmán tér M: a 39-es autóbusz megállóhelye,
o   Déli pályaudvar M: a Krisztina körúton,
o   Krisztina tér: a Krisztina téren.
 
Ezt követően, várhatóan 14:30 és 15:30 között a 105-ös busz az Andrássy út helyett a 9-es busz és a 72-es troli vonalát követve, módosított útvonalon halad.

•         A Gyöngyösi utca M felé közlekedő buszok a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között a Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca–Munkácsy Mihály utca–Szondi utca–Gundel Károly út–Állatkerti körút útvonalon haladnak, ezért nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky út M és a Bajza utca M közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út: a 9-es busz, valamint a 72-es és a 73-as troli megállóhelye,
o   Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utc): a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,
o   Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,
o   Szinyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Bajza utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Munkácsy Mihály utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibusz megállóhelye.
•         Az Apor Vilmos tér felé közlekedő buszok a Dózsa György út és az Erzsébet tér között a Szondi utca–Bajza utca–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibuszok megállóhelye,
o   Rippl-Rónai utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Bajza utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Szinyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállóhelye,
o   Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca): a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,
o   Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út: a 9-es busz, valamint a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,
o   Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
o   Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye.
 
184-es autóbusz

 
Várhatóan 6:00 és 16:30 között a 184-es busz módosított útvonalon, részben a 182-es járat vonalára terelve közlekedik. A futóverseny helyszínének kényelmesebb megközelítése érdekében a menetrendben írtakon felül Kőbánya-Kispest M végállomástól 10:25-kor, 10:40-kor és 10:55-kor is indul egy-egy 184-es busz, amellyel a Kisfaludy utca megállóhelyig lehet utazni.

A Pestszentimre, Benjamin utca felé tartó buszok a Gilice tér és a Kisfaludy utca között a Cziffra György utca–Szabadka utca–Száva utca–Halomi út–Királyhágó út–Nemes utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Obszervatórium és a Vezér utca közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 184-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Gilice tér: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén;
o   Sas utca: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén;
o   Dalmady Győző utca: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén;
o   Gyékény tér: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Olt utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Nagyenyed utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Tarkő utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Királyhágó út: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Kétújfalu utca: a 166-os, a 182-es, a 266-os, a 282E és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
o   Tölgy utca: a 166-os, a 182-es, a 254E, a 266-os, a 282Eés a 950-es autóbusz megállóhelyén;
o   Alacskai úti lakótelep: a 166-os, a 254E, a 266-os és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
o   Damjanich utca: a 166-os, a 254E, a 266-os és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
o   Kisfaludy utca: a 166-os, a 254E, a 266-os és a 950-es autóbusz megállóhelyén.     

A Kőbánya-Kispest M felé tartó buszok a Kisfaludy utca és a Gilice tér között a Nemes utca–Királyhágó út–Halomi út–Száva utca–Szabadka utca–Cziffra György utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Kisfaludy utca (Nemes utca) és az Obszervatórium közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 184-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Kisfaludy utca: a 166-os, a 254E, a 266-os, a 950-es, és a 950A autóbusz megállóhelyén;
o   Damjanich utca: a 166-os, a 254E, a 266-os, a 950-es, és a 950A autóbusz megállóhelyén;
o   Alacskai úti lakótelep    a 166-os, a 254E, a 266-os, a 950-es, és a 950A autóbusz megállóhelyén;
o   Alacskai út: a 166-os, a 182-es, a 254E, a 266-os, a 282E, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
o   Kétújfalu utca: a 166-os, a 182-es, a 254E, a 266-os, a 282E és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
o   Halomi út: a 166-os, a 182-es, a 266-os, a 282E, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
o   Tarkő utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Nagyenyed utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Olt utca: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Gyékény tér: a 182-es és a 282E autóbusz megállóhelyén;
o   Dalmady Győző utca: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén;
o   Sas utca: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén;
o   Gilice tér: a 182-es, a 183-as, a 282E és a 900-as autóbusz megállóhelyén.

Zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság azoknak, akiknek a járművét a március 15-ei rendezvények miatt elszállítják a lezárt útszakaszokról - közölte a rendőrség kedden a honlapján. Azok, akik az ideiglenes tiltás ellenére a március 15-ei rendezvények útvonalán parkoltak és a járművüket elszállították, a 06-80/180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek a további teendőikről. A telefonszám kedden 20 órától csütörtök 8 óráig üzemel. A március 15-ei állami ünnepségek és demonstrációk miatt forgalomkorlátozás lesz kedden és szerdán a főváros több pontján. Lezárják egy-egy időszakra egyebek mellett a budai Várat, a Múzeum körutat és a Magyar Nemzeti Múzeum környékét. Vonulásos demonstrációk miatt szerdán szakaszosan lezárják egy időre az Alkotmány utcát, az Astoriát, a Kossuth Lajos utcát, a Március 15. teret, a Jane Haining rakpartot, a Széchenyi István teret, a Lánchidat, az Andrássy utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat is.