Albérletek: most sem rózsás a helyzet, de nézzük mire számíthatunk

17/03/10 péntek
ujnemzedek.hu
Évek óta a bőrünkön tapasztaljuk az albérlet árak folyamatos emelkedését, és ez nem csak a fővárosra igaz. A budapesti egyetemisták maximum akkor álmodhatnak arról, hogy egyedül béreljenek lakást, ha a családi hátterük extrastabil, és bőven kapnak anyagi támogatást a szülőktől, vagy ha olyan szerencséjük van, hogy az iskola mellett jól fizető állást is szereznek.

Költözzünk össze

Aki erre vállalkozik, annak jó hír, hogy a több szobás lakások négyzetméterre szabott bérleti díja átlagosan 20-40 százalékkal alacsonyabb a garzonokénál. Így az összeköltözés jelenthet némi segítséget. Budapesten 100 000 forint felett kezdődnek azok a lakások, amik bútorozottak, gépesítettek és több szovával rendelkeznek. Egy tavaly készült felmérés szerint a ponthatárok kihirdetésétől számítva nagyot ugranak mindig a bérleti díjak. A 40-80 négyzetméteres lakások átlagos havi bérleti díja 140 ezer forintra nőtt, a 80-120 négyzetmétereseké pedig 247 ezer forintra emelkedett. Legjobban a garzonok ára szálltak az egekbe, ezek bérleti díja 2015-höz képest 12 százalékkal drágultak. Szóval nem árt magunk mellé csapni a barátokat, barátnőket és együtt bérelni, hisz talán így olcsóbban megúszhatjuk a lakásmizériát. 

A külső kerületekre is érdemes figyelni

A belvárosi kerületeket tekintve a VIII. kerületben a több szobás, 80-120 négyzetméteres lakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, ezért kedvelt az egyetemisták körében. Ha többen bérelnek egy ilyen lakást, még a rezsiköltség is alacsonyabb lesz egy főre nézve. Fontos viszont megjegyezni, hogy az eddigi tapasztalatok szerint, a külső kerületekben lehetett olcsóbb lakásokat találni, cserébe kicsit többet kellett utazni. Tavaly és még a remények szerint idén is akadnak a városközponttól távolabbi részeken lakások, 80-100 vagy 100-120 négyzetméteresek, amelyeket 100 ezer körüli áron lehet kivenni. Persze ezekből igen szűk a kínálat és általában nagyon hamar gazdára lelnek a meghirdetett bérlemények. 


Forrás: Unsplash

Mit gondolnak a szakértők?

Ingatlanszakértőnk szerint az albérletpiacon az elkövetkező időszakban inkább csökkenhetnek vagy stagnálhatnak az árak, mert a kereslet még inkább a vásárlás irányába fog elmozdulni. A bérleti díjak az elmúlt időszakban olyan magas szintre jutottak, hogy a bérlők elérték a teljesítőképességük felső határát. Viszont az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt egyre többen inkább vásárlást terveznek, azaz a havi bérleti díj kifizetése helyett ezt az összeget inkább hiteltörlesztésre fordítanák.

Ha már dolgozol, ez is jól jöhet!

Fontos változást hozhat idén (az albérlők számára mindenképpen) a 2016. június 15-én kihirdetett, új adószabályokról szóló csomag cafeteria része, vagyis a béren kívüli juttatások egy újabb, adómentes elemmel bővülnek, köztük az albérlet vagy - hivatalos nevén - mobilitási célú lakhatási támogatással. 

Mi is ez pontosan?

A mobilitási célú lakhatási támogatás a munkaviszony létrejöttét követő 5 évben adható, a foglalkoztatásban töltött évek számától függően változó mértékben. Az első két évben a minimálbér 40 százalékáig terjedhet az adómentes juttatás értéke, két év után 24 hónapig a minimálbér 25 százalékát, majd további egy évig annak 15 százalékát lehet adni - a részletes előírásokat a Szja törvény 1. számú mellékletének 9.7. pontja tartalmazza.

Hogy vehetem igénybe?

Bővebb indormációkat és az igénybevételhez szükséges feltételeket itt találod. Ezután keresd fel céged HR-osztályát, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz arról, mikor tudod igénybe venni tőlük a támogatást.