Alaposan felturbózták a Gmailt - ezek a dolgok változtak benne

18/04/27 péntek
ujnemzedek.hu
Jött egy rakat új funkció, aminek tutira örülni fogsz - köztük egészen elképesztőek is.

Lehet sápítozni, hogy a Google (ahogy a Facebook is nem mellesleg) letarolta a világot, hiszen cirka 1,4 milliárd felhasználója van - de akkor is ez a helyzet. Ugyanakkor ezeknek a felhasználóknak jó hír, hogy annyi év után egy jókora ráncfelvarráson esett át a Google levelezője. Változik a külcsín - a telefonos appra hajaz -, de egy csomó új funkció is került bele.

De miről is van szó?

Levelek némítása, avagy szundi funkció

A megújult felületen, ha a kurzort egy levél fölé viszed, akkor négy kis ikon jelenik meg: archiválás, törlés, megjelölés olvasottként, szundi. A szundi vagy némítás funkció azt jelenti, hogy ha erre klikkelsz, a levél eltűnik a levládádból, és az általad megadott időpontban bukkan fel újra - gyakorlatilag mintha akkor kapnád meg (újra). Ez segíti a levelek szétválogatását, áttekinthetőbbé válik tőle az inboxod - mégsem felejtesz el válaszolni rájuk.

Sokkal könnyebb megnyitni a csatolt fájlokat

A Gmailben mostantól egy új gombbal jeleníthető meg a levélhez csatolt fájl (ezt a gombot egyébként "chipnek" nevezték el). Ha rákattintasz, rögtön megnyílik a csatolt tartalom. Erre, és az előző funkcióra is vonatkozik, hogy nem minden nézetben érhetőek el "maguktól", a beállításokon belül kell őket előcsalogatni.

Okos válaszok - most már itt is

A Gmail telefonos appjából már ismerős lehet ez a funkció: amikor a program által előre felkínált válaszgombokkal tényleg egy szempillantás alatt válaszolhatunk egy levélre.

Elborítanak a spamek? Nem tudsz leiratkozni? Itt a megoldás

Ez a spam-téma egy globális betegség, amit nehéz maradéktalanul orvosolni. Ugye, bár elvileg minden ilyen levélben kéne lennie leiratkozás funkciónak, de van, amiben még sincs. Amúgy sem könnyű megtalálni, mert az aprónál is apróbb betűvel van írva ez a rész, de ha sikerül, és leiratkozol - sok helyről azután is pontosan ugyanúgy küldik a szemetet. Szóval az ember egy idő után beletörődik, és elfogadja, hogy nincs mit tenni...

A Google szakemberei azonban nem ilyenek, ezért kitaláltak valamit. Ha egy bizonyos helyről érkező leveleket állandóan, olvasás nélkül küldöd a kukába, akkor a Gmail erre felfigyel. A következő, onnan érkező levélnél pedig megjelenít egy kis kártyát, és ennek segítségével állítólag gond nélkül le tudsz róla iratkozni.

Gyorsan elérhető Google-appok az oldalsávon

Egy kattintás lesz csak a Gmailből elérni a Google Keepet vagy éppen a naptárat, amiket ezzel gyakorlatilag integráltak a Gmailbe. Így a levelek dátumozása, a hozzájuk kapcsolódó jegyzetek készítése stb. most már tényleg gyerekjáték.

Kiemelt védelem az adatlopás ellen

A beépített spamszűrő eddig is védett az adathalász mailek ellen, de ez nem mindig volt elég. Mostantól egy brutál nagy piros figyelmeztető felirat is ott virít majd a problémás leveleknél, hogy nehogy megnyisd őket - csak töröld szó nélkül.

A legjobb: bármikor átválthatsz!

A végére hagytuk a legjobb hírt: bár voltak olyan infók, hogy majd több hullámban, fokozatosan vezetik be az újdonságokat a felhasználóknál, de ehelyett már Magyarországon is elérhető a mindenkinek a megújult Gmail. Ehhez a jobb felső sarokban, a fogaskerék-ikonra kell klikkelni, és a legördülő menüből a "Try the new Gmail" (ha magyar nyelvre állítottad: "Próbálja ki a megújult Gmailt") opciót választani. És már meg is történik a csoda, tádám! De ha nem tetszik, ugyanígy visszaválthatsz a régire (legalábbis egyelőre).

Az üzletembereknek némi plusz

A Gmail üzleti kliensét használó, fizető ügyfeleknek további nyalánkságokkal kedveskedtek a fejlesztők. Például kikapcsolhatják az értesítéseket, de ami ennél is tutibb: az algoritmus rendszeresen átnézi a levládát, és figyelmeztet azokra a levelekre, amelyekre a felhasználó valószínűleg elfelejtett válaszolni. Sőt, ha ő vár választ egy levelére, ami nem jött meg, erre is figyelmeztet a Gmail, hogy érdemes írni egy új levelet.

De nekik az offline meló is könnyebbé válik, mert az utolsó három hónap leveleit szinkronizálja a Gmail, így azok internetkapcsolat nélkül is elérhetőek lesznek. A biztonságot pedig az növeli, hogy az üzleti felhasználók beállíthatnak egy dátumot, amikor a levél automatikusan törlődik a ládából.

Forrás: popularmechanics.com, Guardien, Google, címkép: Google