Akkor most tegyük tisztába ezeket a tavaszi szabadnapokat és lemelózós hétvégéket

18/02/23 péntek
ujnemzedek.hu
Mikor kell bemenni a suliba? Mikor nem kell melózni? Mikor néz majd rád hülyén a portásbácsi, ha mégis megjelensz?

Mert kapsz ajiba pár hosszú hétvégét, az ugye tiszta? Oké, némi ledolgozásos csel azért van a dologban: 

- március 15-e csütörtökre esik, ezért a péntek pihenőnap lesz. A március 16-i napot március 10-én kell ledolgozni. Ami szombat. De szerintünk a dolog messze-messze megéri.

Március 15 ugyanis az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja. Fura, de az ókori római naptárban ismert volt még március idusa néven is. 

- március 30, azaz NAGYPÉNTEK (nyilván) péntekre esik...

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent három nap (Sacrum Triduum Paschale) második napja.

- ...április 2-a viszont húsvéthétfő. Szerinted ez 4 napos hosszú hétvégét jelent? NANÁ, HOGY IGEN! (Ráadásul, mivel ünnepnapokról van szó, egyáltalán nem kell ledolgozni semmit!!!).

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

- Május 1-je kedd, ergo április 30-án (hétfőn) is (kis szerencsével, már ha napos idő lesz) süttetheted a hasad. Ez viszont már lemelózós: ennek dátuma április 21.

Május 1. az év 121. (szökőévben 122.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 244 nap van hátra. A munka ünnepe.

- Májusban a pünkösdhétfő is szünnap lesz, ezúttal 21-re esik - ez 4 napos hosszú hétvégét jelent.

A húsvét utáni ötvenedik napon, az idén május 24-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. A néphit szerint ha e napon szép az idő, akkor jó lesz a szőlőtermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket. Bővebb infó ITT.