Akár napokig eltarthat - de most a csuklás minek van?

16/10/24 hétfő
ujnemzedek.hu
Kellemetlen, ijesztő, és nem is hasznos. Ja, és napokig is eltarthat. Köszi nervus vagus és nervus glossopharyngeus!

Csuklani mindenki szokott, a jelenséget mindenki ismeri: az ember rákezd arra a bizonyos "hukk"-ra, majd vár a következőre. Hogy hátha nem jön. A legijesztőbb talán az a pár másodperc, amikor várunk - vajon abbamarad, vagy nem? A dolog nem szokott perceknél tovább tartani, azonban van, akinek más lapokat osztott a csuklás-istenség: például Charles Osborne az Iowa állambeli Anthonban 1922 júniusában kezdett rá - aztán 68 éven keresztül abba sem hagyta.

Ami rettenetes

Oké, Osborne teljes életet élt, a dokik még azt is megtanították neki, hogy ne adjon ki hangot minden egyes akaratlan felhukkanásnál - eleinte 40-et tolt percenként, ez később "csak" 20 lett - született nyolc gyereke, de élete második felében már csak pépesített táplálékot volt képes fogyasztani. És a poén: a csuklás egy évvel 1990-es halála előtt maradt abba. Egyik percről a másikra.

Para

De miről is van szó? Lőjjük le a poént: a csuklás a rekeszizom akaratlan összehúzódását jelenti, amelyet a hangrés hangképzéssel járó gyors záródása kísér. (Pontosabban az egész hóbelevancért két agyideg, a bolygóideg (nervus vagus) és a nyelv-garati ideg (nervus glossopharyngeus) a felelős, de ebbe most ne menjünk bele.) Ez az a bizonyos HUKK-hang különben, amit kb. a képregényes arcok neveztek el HUKK-nak (olyan ez, mint a KAPANNGG) - a lényeg, hogy a csuklás alapvetően ártalmatlan, bár tök felesleges dolog, élettani jelentőséggel (feltéve ha nem mondjuk őz vagy, akinek olyan helyre szorult be a kaja, ahonnan máshogyan kiszedni képtelenség) nem bír, tehát nem az van, hogy a dolog besegít valahova, vagy életben tart, vagy ilyesmi.

Általában pár perc alatt abbamarad, a hosszabb csuklások azonban komoly betegségeket jelezhetnek (mint például tüdő- vagy mellhártyagyulladás), egyes esetekben pedig akár mesteri magyar mozik létrehozására is sarkallhatják az embert:

De mit tehetünk ellene?

Ha a singultus (ez az orvosi neve) nagyon nem múlik, akkor akad egy rakás tipp, fortély, népigyógyászat, amivel ÁLLÍTÓLAG megszüntethető. Van a papírzacskós módszer (fogj egy zacskót, és fújj bele sokszor egymás után). Állítólag az is segít, ha kidugot a nyelved, vagy szimplán csak baromi hatalmasakat lélegzel. Igyál szódabikarbónás vizet. Kiabálj. Google-doktor ilyen és ehhez hasonló tanácsokkal lát el - hogy mennyire segít, az vitatott, és általában úgyis csak akkor múlik el a cucc, amikor akar.