A tehetségek felkarolása és segítése a nemzet jövőjébe való befektetés

18/06/12 kedd
ujnemzedek.hu
A Pesti Vigadó dísztermében – az Országos Tehetséggála rendezvényén – 6. alkalommal adták át a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat 2018” díjakat. Összesen 62 szakember, szervezet és önkormányzat részesült elismerésben a sokéves, eredményes tehetséggondozó munkájáért. A díjakat Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár adta át.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjakat a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli magyar, valamint magyarországi nemzetiségi pedagógusok és tehetségsegítő szakembereknek ítélik oda.

A díjat idén három személyi kategóriában lehetett elnyerni: „Kiváló tehetségfejlesztő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben összesen ötvenen részesültek. Három szervezet kapott díjat a „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában, hárman pedig „Életműdíjat” kaptak munkásságukért. Újdonság, hogy ebben az évben visszatért a „Tehetségbarát Önkormányzat 2018” díj, mellyel hat tehetséggondozásban kiemelkedő önkormányzatot díjaztak.

dsc_6774.jpg

Az idei díjazottaknak Rétvári Bence az EMMI parlamenti államtitkára, valamint dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár közösen adta át az elismeréseket, Az államtitkár arról beszélt, hogy egy tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlen egy olyan ember, aki tudja, mit nem kell erőltetni és mi az, ami fontos lehet a sikerhez. „A díjazottak azok a szakemberek, akik ezt a területet meg tudják találni. Nem csak ki tudnak nyitni egy kaput, egy ajtót, hanem a lépcsőkön is fel tudják segíteni a fiatalokat. Ezek a szakemberek a nemzetet építik, mert a tehetségek az ország javát szolgálják. Bízunk benne, hogy az új nemzedék olyan nemzedék lesz, aki felismeri és használja tehetségét.  Fontos, hogy a tehetségre büszkék legyünk, hisz a tehetség önmagán túl mutat” – hangsúlyozta. Hozzátette: Minden tehetség a nemzet javát szolgálja, ezért az az ország, amely felismeri és segíti a tehetségeit, erős tud lenni.

dsc_6705.jpg

A díjakra a jelöléseket 2018. május 7-ig lehetett benyújtani. A 2013-ban alapított elismerés forrását 2018-ban is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. A Nemzeti Tehetség Programot 2008-ban indította útjára az országgyűlés. Határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok felkutatására, hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására. A 2028-ig tartó program alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése.