A Minutiae-t pont azoknak az antiszoc arcoknak találták ki, mint amilyen te vagy

17/06/07 szerda
ujnemzedek.hu
Irigyled az Insta-pofákat, és a Facebook-boldogságot? Semmitmondó az életed? Nyugi,a többieké is, csak ők úgy tesznek, mintha.

Akkor első körben hasonlítsuk össze mondjuk ezt a képet:

Ezzel itt:

Vizsgáljuk meg: mi a különbség?

Nos, az egyik képen a valóság látható. A másik meg ordas nagy kamu.

A 2. kép egy úgynevezett antiszoc/antiFacebook appból, a Minutiae-ből származik. Az alkotói (Daniel J. Wilson, kortárs művész és egy New York-i fotós, Martin Adolfsson) direkt rámentek arra, hogy pont az ellenkezőjét csinálják annak, ami miatt szerintük a népszerű közösségi oldalak szörnyűek: nem lehet bekövetni senkit, a fotóidat random osztod meg, a rendszer véletlenül köt össze vadidegenekkel, akiknek meglesheted életük legjelentéktelenebb mozzanatait. 60 másodpercig, aztán eltűnik az egész a semmibe, mint a Snapchaten.

Ugye, mennyire lehangoló?

Na, hát pont annyire, mint amennyire az élet is az tud lenni olykor.  Nincsen álarc, nincs folytonos heppiség. Az app időnként rádszól, hogy ott, ahol vagy, csinálj egy fotót arról, amit látsz, és hoppá, az nem mindig tengerpart és fehér homok, és esernyős koktélkák, az élet nem francia szerelmesfilm, hanem pölö ez itt:

Az app alkotói pont ezért figyelmeztetnek a várható mellékhatásokra: nem, nem kapsz boldogsaghormon-vihart az arcodba, a Minutiae nem népszerűségi verseny, nincs lájkvadászat, és nem kapsz visszaigazolást arról, mekkora király vagy.

A Minutiae azt mutatja meg, mennyire egy vagy csak a sok közül, aki bevásárol, vasal, mos, takarít, ingázik, buszon kapaszkodik, zacskózik a kutya után a téren, elpakol és az összegyűrt ezrest vadássza a zsebében a hónap végén.

Jó ez nekünk?

(...a "Minutiae" kifejezés jelentése különben: aprólékos részletek.)