A legnagyobb pénzügyi hibák, amiket a húszas éveidben elkövethetsz

17/03/01 szerda
ujnemzedek.hu
Itt van egy csomó olyan hiba, amibe piszok könnyű belesétálni abban a pillanatban, ahogy életünkben először égeti saját pénz a markunkat:

1. Felvenni a diákhitelt és "megfeledkezni róla"

Sokan nem gondolnak bele, hogy a hitel az hitel, akkor is, ha diákhitelről van szó. Nem árt felkészülni arra, hogy ahogy lesz fizetésünk, x forintnyi mínusszal indulunk majd minden hónapban egy jó darabig.

2. Költséglista? Á, minek?

Az első pár elszórt fizetés után mindenki rájön, hogy fontos egy kiadási listát vezetni. Ebben előre meg lehet határozni, hogy nagyjából mik azok a fix költségek, amik minden hónapban várhatóak. Albi díj, rezsi, bérlet, tanfolyam díja, stb. Így azt is ki lehet kalkulálni, hogy mennyi pénz marad szórakozásra, ruhákra, és mennyit lehet majd félretenni nyaralásra vagy nem várt költségekre (igen, ilyenek is lesznek).Nehezen jön, könnyen megy.

3. Túlköltekezés

Ha sokáig élsz fizutól fizuig, beleeshetsz abba a hibába, hogy többet költesz, mint amid van. Jön a csak egy ezres a havertól, vagy egy tízes anyutól és ezzel szépen bele lehet csúszni egy csúnya adóssághálóba.

4. Mennyiség a minőség helyett

Lehet, hogy jónak tűnik megvenni az olcsóbb cipőt egy tartós bőrcucc helyett, de egy idő után így többet fogsz költeni. Az olcsóbb hamarabb tönkremegy. Jobban megéri tartós, értékes dolgokba fektetni.

5. Ráérek még spórolni

Van egy rossz hírünk: nem. A nem várt kiadások mellett öreg napjainkra és gyerekeinkre is gondolnunk kell. Mihamarabb.

6. Észbekapás

Csökkent a fizud, esetleg a szüleidnek segítesz vagy a párodnak? Nos, ez azt jelenti, hogy teljesen át kell gondolnod az eddigi költekezésedet.