A legjobb magyar nyelvű e-könyvtárak egy helyen

17/04/07 péntek
ujnemzedek.hu
Kicsiknek, nagyoknak

BOOKR KIDS

Rengeteg mese és kedves történet várja az olvasni vágyó gyerekeket és szülőket is. A Forbes a HVG és a Könyvesblog ajánlása szerint a BOOKR Kids forradalmasítja a meseolvasást, hiszen mesekönyv, hangoskönyv, animáció és játék is egyben. Válogass a számtalan klasszikus és modern interaktív történet közül, majd olvasd-hallgasd tableteden, vagy okostelefonodon. Minden mesénknek egy híres színész kölcsönözte hangját, így a történetek hangjátékként is élvezhetőek, a szövegkiemelés pedig segít a szótagolásban, a helyes kiejtésben, a szövegkövetésben. Színező, kvíz játék, memória serkentő és olvasónapló segít az olvasást valóban gyerekjátékká változtatni. Kedvenc meséink közül több már angol és német szöveggel-hanggal is elérhető.

Forrás: BOOKR KIDS

Digitális Irodalmi Akadémia

A Digitális Irodalmi Akadémia kortárs magyar szerzők jogvédett műveinek teljes szövegét szolgáltatja, ezzel kiegészítve a MEK szolgáltatását. A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum felváltva kezeli az adatbázist. A művek szövegén túl életrajzokat, bibliográfiákat és egyéb információkat tartalmaz a szolgáltatás.

Magyar Elektronikus Könyvtár

A legnagyobb hazai elektronikus könyvtár a Magyar Elektronikus Könyvtár. Gyűjtőkörébe tartozik a magyar irodalom klasszikusai, valamint a magyar nyelvű tudományos művek, a már nem jogvédett irodalom digitalizálás, a kortárs irodalom pedig önkéntes felajánlás útján került a könyvtárba. A gyűjtemény gondozója az Országos Széchényi Könyvtár. A könyvtárban menük és almenük alapján is tájékozódhatunk. Minden menüponton belül megtaláljuk a hozzá tartozó tudományágak, és azon belül a szűkebb szakterületek felsorolását. A szakterület kiválasztása után a dokumentumok listájából válogathatunk, a katalógusban szerző, cím és témán kívül lehetőségünk van a dokumentumok teljes szövegében is keresni. 

Forrás: bdf.hu

Elektronikus Periodika Adatbázis

Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatja a közel kétezer hazai és külföldi magyar nyelvű folyóirat teljes szövegét tartalmazó Elektronikus Periodika Adatbázist.  Többségében 10-20 évre visszamenőleg, néhány nagy múltú  folyóirat pedig kezdetektől olvasható. A folyóiratok egy részét a könyvtár archiválja, egy részéhez pedig távoli hozzáférést biztosít. A folyóiratokat címét böngészhetjük betűrend, vagy tudományterületek alapján, keresni a folyóiratok címe, típusa és témája alapján lehetséges. A folyóirat címére kattintva választhatunk évfolyamot és számot, ésl a tartalomjegyzékben is kereshetünk. A gyűjteméyben található HTML dokumentumokban lehetőség van a teljes szövegben való keresésre. 

Forrás: bdf.hu