A környezetéből veszi ki: egymillió évet is kibír az új tranzisztor

16/11/15 kedd
ujnemzedek.hu
A University of Cambridge kutatói nem lacafacáztak: 1 nanowattnál is kisebb teljesítmény-felvételű tranzisztort fejlesztettek. Hajrá IoT!

Oké, de mi az az IoT? Nos, az IoT rövidítés, azaz az Internet of Things azt a rendszert takarja, amely a laksában lévő, mindennapos használati tárgyakat elérhetővé teszi a neten keresztül, sőt, még arra is rábírja őket, hogy egymással összekapcsolódva szolgáljanak ki minket. A lényeg, hogy a masinák mindenféle szenzorok és chipek segítségével egymással is tudnak  - és igen, innen már cska egy lépés ez itt:

Persze nem kell egyből a Sknetre gondolni - az IoT igazából baromi kényelmes lehet - egy a gond vele, rengeteg energiát emészt fel. Ahogy azt a computerworld.hu írja: a University of Cambridge kutatói most olyan tanulmányt tette közzé, amely a szenzorok áramellását gyökeresen újfajta módon oldja meg. A tudóscsoport olyan kisfogyasztású (1 nanowattnál is kisebb teljesítmény-felvételű!) tranzisztort fejlesztett ki, amely a környezetéből meríti az energiát.

 A tranzisztor a Schottky potenciálgát jelenségét használja, és a papírtól a műanyagokon át az üvegig szinte bármilyen anyagra nyomtatható. Jól használható például hordható eszközök szenzoros áramköreinek létrehozására. A szerzők szerint egy ilyen konstrukcióra épülő szenzor egy hagyományos AA elemről egymilliárd évig tudna működni.

Már csak a szupertartós AA elemekre várunk.