A Google-nél tényleg elkezdődött a jövő

18/05/15 kedd
ujnemzedek.hu
A digitális asszisztens helyettünk foglal időpontot vagy vesz jegyet telefonon, a fekete-fehér fotókat ki lehet színezni, a Gmail befejezi helyettünk a mondatot - de itt nem ér véget azon innovációknak a listája, amit a Google május elején tartott fejlesztői konferencián bejelentettek.

A Google-nél a fejlesztők nem sokat unatkozhatnak, legalábbis ha abból indulunk ki, amit a cég legutóbbi, május 8-án, a kaliforniai Mountain View-ban kezdődött éves fejlesztői konferenciáján, a Google I/O-n mondtak. A legfontosabb bejelentések vázlatos összefoglalója következik.

Ezt tudja az új Andorid P

- A Sush (mondjuk "Csitt" vagy "Szundi") módnak köszönhetően minden értesítést kikapcsolhatunk, ehhez csak kijelzővel lefelé fordítva kell letennünk a telefont. De ha nem szeretnénk ennyire radikálisak lenni, megadhatunk kivételeket, így a fontos helyekről jövő értesítésekre nem vonatkozik a tiltás. 

- Látványos lesz a Wind Down ("Lazítás, "Kiengedés") mód is - vagyis éppen hogy nem: itt megadhatunk egy időpontot, amitől kezdve a kijelző csak a szürke 50 árnyalatában jelenik meg (hehe), vagyis eltűnnek róla a színek. Ennek az a lényege, hogy ne legyen kedvünk elalvás előtt belefeledkezni a telefon babrálásába.

- Az App Utilityben nem csak azt látjuk majd, hogy az egyes appok mennyire terhelték az aksit, de azt is, hogy melyikkel mennyi időt töltöttünk el. Ennek az a lényege, hogy segítsen mértéket tartani. Sőt, ha valamelyik appra nagyon rá vagyunk gyógyulva, azt is beállíthatjuk, hogy mikor jelezzen: itt az ideje egy kis szünetet tartani. Ez a funkció - ahogy az előbbi kettő is - tehát egyértelműen azt szolgálja, hogy csökkentse a felhasználók telefon- és netfüggőségét.

- Eltűnik a kijelző aljáról a három vezérlő gomb, csak egy marad. A megmaradó Home gombbal elérhetjük azt az öt appot, amit leggyakrabban használunk, egy suhintással felfelé pedig előjön az összes többi is.

- Eddig minden appra és megnyitott oldalra érvényes volt, ha beállítottuk, hogy ne forogjon el a képernyő - mostantól ezt minden appnál, sőt, minden éppen nézett oldalnál, videónál egyenként is megadhatjuk. 

Helyettünk telefonál a Google Asszisztens

Az Android P-ben a Google szerint a mesterséges intelligencia minden eddiginél nagyobb szerepet kap. Nézzük, mit jelent ez konkrétan. 

- A rendszer egyre okosabbá válik. Ha például valaki minden este felhívja a kedvesét, akkor egy idő után a rendszer ezt automatikusan felajánlja majd neki. Vagy ha bedugja a fülhallgatót a telóba, automatikusan felajánlja, hogy folytassa az albumot, amit legutóbb hallgattunk. Vagy ha például futni jár szerdán és pénteken délután, egy idő után automatikusan felkínálja az ezzel összefüggő appokat a rendszer.

- Okosabbá válik a Google Asszisztens, beszélgetni is sokkal értelmesebben tud majd. Elég lesz felébreszteni egy "Hey Google!" köszönéssel, és utána már kezdődhet a csevegés, akár több kérést is megért és teljesít, amit egyben darálunk le neki. Ugyanígy összetett kérdéseket is megért, akár többet is egy mondaton belül. Ha ez még nem elég: az Amazon asszisztenséhez hasonlóan a Google-é is megdicséri majd a vele beszélgető gyerekeket, ha szépen, udvariasan szólnak hozzá. 

- A legnagyobb dobás kétségtelenül az, hogy az Asszisztens helyettünk intézi el a dolgokat, úgy, hogy az adott szállodát, üzletet stb. felhívja telefonon, és lefoglalja nekünk a szobát vagy az időpontot. A konferencián be is mutatták ezt a funkciót élőben. A Google Asszisztens egy fodrászatba foglalt időpontot. Annyira valósághűen beszélt, hogy a vonal másik végén lévő ember sem jött rá, hogy egy géppel beszél. A Google vezérigazgatójának, Sundar Pichainak állítása szerint a rendszer több éve dolgoznak ezen a technológián, ezért lehetséges, hogy az Asszisztens a társalgások finom nüanszait is észleli. Sőt, képes hümmögni, meg egyéb olyan hangokat kiadni - természetesen a megfelelő pillanatokban -, amelyek zavarba ejtően emberiek, vagy legalábbis annak tűnnek.

.

Ezt a technológiát egyébként Google Duplexnek nevezték el, és csak akkor fogják elérhetővé tenni, ha már tényleg tökéletes lesz. De a nyáron már elindul egy tesztidőszak, amibe néhány felhasználót is bevonnak majd.

Turbó Gmail, okosabb kereső, kiszínesedő fotók, kiterjesztett valóság a Google Térképben

Ebben a "minden egyéb" bekezdésben következzenek a további újdonságok, amelyeknek valószínűleg sokan örülni fognak. 

- Intelligens szövegfelismerő rendszert kap a Gmail. A Smart Compose nem csak azt tudja, hogy a beírt betűk alapján az adott szót "kitalálja", de akár az egész mondatot is be tudja majd fejezni. Első körben persze magyarul nem fog tudni, de valószínűleg nem kell rá túl sokat várni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- A Google Fotókban elérhető lesz egy olyan funkció, amivel automatikusan színessé tehetjük a fekete-fehér fotókat. A Google Lens pedig képes lesz értelmezni, amit egy képen lát, vagyis megérti a feliratok jelentését és le is fordítja azokat, névjegykártyákat szkennel be és alakítja szöveggé a bennük lévő infókat.

- A Google keresője is sokkal hatékonyabbá válik. Ha például egy filmre keresünk, nem csak azt mutatja meg, mikor adják a moziban, de rögtön felkínálja a jegyvásárlást is. 

- A Google Térkép is nagyot dob a telefonokon: nem egy térképen mutatja a helyes irányt, hanem a telefont felemelve a valós, minket körülvevő környezetre vetítve jelzi a helyes irányt, és közben azonosítja és jelzi a közelben található helyeket is

- A Google Hírek is megújul: a saját böngészési előzményeinknek megfelelő cikkeket ajánl majd, ezekre fel is lehet iratkozni.

Ja, és még egy vicces játékkal is kijöttek. 

Forrás: Quartz