A fiatalok zöme hallgat, ha szexuális zaklatás éri a neten

18/04/06 péntek
ujnemzedek.hu
A tizenévesek majdnem fele sem a tanárainak, sem a szüleinek nem szól - derül ki a Kék Vonal Alapítvány kutatásából. A szakemberek a kutatás eredményeinek felhasználásával elsősorban a felnőtteknek próbálnak segíteni a probléma megoldásában.

Kutatás a fiatalokról - segítség a felnőtteknek

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a 2017-ben az Európai Unió támogatásával indult nemzetközi Project DeSHAME részeként több mint nyolcszáz 13-18 éves fiatalt kérdezett meg a virtuális világban zajló kapcsolatairól és azok szexuális vonatkozásáról.  A kutatást nemzetközi partnerségben egy angol szervezettel (Childnet International) egy dán szervezettel (Save the Children Danmark) és egy angol egyetemmel (Central-Lancashire University) együtt valósították meg. A projekt célja, a felnőtteket segíteni abban, hogy megelőzzék a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, és megfelelően reagáljanak a megtörtént vagy éppen zajló esetekre. Ehhez szükséges az is, hogy a gyerekeknek könnyebben legyen segítséget kérni.


Fotó: Pixabay

A fiatalok zöme hallgat, ha szexuális zaklatás éri a neten

Az internet lehetőséget ad a kommunikációra, kapcsolódásra és önkifejezésre - ezt magyar 16-17 évesek háromnegyede gondolja így, míg Nagy-Britanniában 40%-uk, Dániában pedig 20%-uk. 

De a net a szexuális visszaélések színtere is, méghozzá olyan mértékben, hogy sokan a társas kapcsolatok "normális velejárójának" élik meg az online zaklatást.

Tízből kilenc fiatal találkozott már azzal, hogy egy lányt "ribancnak", "kurvának" neveztek a neten.

A diákok 87%-a nem szól az online szexuális erőszakról a tanároknak, annak ellenére sem, hogy az elkövető és áldozat sokszor az iskolában is találkozik. A gyerekek majdnem fele a szüleihez sem fordul. Az egyik legfőbb visszatartó erő az áldozat szégyenérzete, miközben a megkérdezettek több mint kétharmada szerint maga az áldozat is hibás, ha online szexuális zaklatás célpontjává vált.

A Kék Vonal munkatársainak célja, hogy a kutatási eredmények alapján olyan oktatási anyagokat és képzést dolgozzanak ki, amely érdemi választ ad erre a problémára. Az így kialakított képzést a tervek szerint ezután tesztelik fiatalok, tanárok és a rendőrség bevonásával, és ez alapján véglegesítik. "A projekt végére szeretnénk, ha valóban hatékony képzési eszközök állnának rendelkezésre ahhoz, hogy a fiatalok megtanítsuk a biztonságos és felelős internethasználatra, bátorítsuk őket, hogy jelentsék ezeket a helyzeteket, és összességében ezáltal csökkenjen a közöttük előforduló szexuális zaklatás mértéke" - olvasható a Kék Vonal honlapján.

Digitális Immunerősítő Program

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tudd kerülni. Összefogásunkkal több mint ötven cég és szakértő dolgozik ki egy 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz az ujnemzedek.hu-n. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesent: www.mydip.xyz.

A kutatásról szóló összefoglalást itt olvashatjátok el (pdf)

Forrás: MTI/Országos Sajtószolgálat