A fiatalok a legoptimistábbak pénzügyekben egy felmérés szerint

18/07/02 hétfő
ujnemzedek.hu
A magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet - derült ki az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentéséből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta.

Az Intrum európai követeléskezelő vállalatcsoport évente készít fizetési jelentést, tavaly év végi reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt.

A társaság tájékoztatása szerint a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint a svéd vagy svájci társaiké: 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei.

A fiatalok 47 százaléka szerint fog javulni anyagi helyzete a közeljövőben. A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, valószínűleg elsősorban azért, mert a munkajövedelemmel még nem rendelkezők így kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek 63 százaléka használ napi rendszerességgel készpénzt, míg bankkártyát csak 27 százalék.

Mind európai, mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Az átlagos európai fiatal elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára viszont kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre.

"A magyar fiatalok magabiztosak, ha pénzügyi jövőjükről van szó, optimistán tekintenek a jövőbe. Évről-évre azt tapasztjuk, hogy a hosszútávon gondolkodnak, tudatosan terveznek. Bár az egyes területeken eltérő céljaik és elképzeléseik vannak, de összességébe véve hasonlóan gondolkodnak, mint kortársaik Európa más országaiban. - mondta Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Marco Xu on Unsplash