A Facebook is beveti programját az öngyilkosságok megakadályozására

17/03/03 péntek
ujnemzedek.hu
A WHO felmérései szerint 40 másodpercenként lesz valaki öngyilkos, ráadásul a fiatal (15-29 éves) korosztály körében ez az egyik vezető halálok. A Facebookon könnyebben lehet eljutni hozzájuk, a cég ezért is állt ki az ilyen tragédiák elkerülését célzó törekvések mellett. Nem is hinnénk, de sokszor elég néhány barát, ismerős pozitív visszajelzése, hogy a nehéz helyzetben lévő személy "visszatáncoljon".

Tragédiák megelőzése

Mióta megjelent az élő videó opció a Facebookon, számos olyan eset történt, mint amikor egy 14 éves lány a saját öngyilkosságát közvetítette az oldalon.

A közösségi hálózaton eddig is bejelenthettük, ha veszélyesnek ítélt tartalmakra bukkantunk, ezt követően a Facebook akár direkt is kapcsolatba lépett a kérdéses személlyel, hogy a problémájára specializált szervezetek segítségét ajánlja fel neki. Most viszont szintet léptek a prevencióval, mert a cég mesterséges intelligenciával felvértezett algoritumsa is beszáll az elemzésbe.

Korábban már írtunk arról, hogy az Instagram milyen intézkedéseket vetett be, hogy visszaszorítsa a negatív kommentelést és segítsen felhasználóinak ha olyan gondolatok támadnak bennük, amivel ártanának maguknak.

Az MI olyan mintázatokat keres, amelyek gyakran megtalálhatók öngyilkos hajlamra utaló bejegyzéseknél, megnyilvánulásoknál. Ha a számítógép olyan tartalomra bukkan, amely nagy valószínűséggel kapcsolatba hozhatók öngyilkos gondolatokkal, akkor azt automatikusan továbbítja a vállalat ilyen szituációk kezelésére felállított csoportjához. Ők aztán vagy rokonok, barátok bevonásával, vagy akár közvetlen kapcsolatteremtéssel próbálhatják meg elejét venni a tragédiának.

Mindenhol jelen lesznek

A hírfolyamon kívül figyelik majd az élő közvetítéseket is, és a Messengerben is lesz lehetőség jelenteni a gyanús eseteket. Sőt akár közvetlenül elérhetjük a segítségre szoruló személyt úgy is, hogy például nem vagyunk közvetlen ismerősei. 

Fontos, hogy vegyük észre a jeleket

Nemrég került a figyelem központjába egy közösségi médiás játék, ami öngyilkosságba kergeti a tiniket. 'Blue Whale', azaz Kék bálna névre hallgat és Oroszországban jelentkezet leghamarabb. A "játék" mögött akár ugyanazok is állhatnak, akik Ukrajnában, internetes oldalakon biztatták öngyilkosságra a gyerekeket különböző utasításokkal. A bálnás játékban is feladatokat kell végrehajtani, például bálnát rajzolnak borotvával a lábukra vagy a karjukra, horrorfilmeket néznek, vagy hajnali órákban ébresztik fel magukat. A próbatételek 50. napján pedig az öngyilkosság a feladatuk, a játéknak Oroszországban két tizenéves lány lett az áldozata. A lányok öngyilkosságáról ráadásul két hasonló korú fiú videófelvételt is készített - őket már elfogta a rendőrség, és nagy erőkkel nyomoznak a hátborzongató játék megállításának ügyében is.

Nagyon fontos, hogy ha valamilyen bálnát formázó szimbólumot látsz egy tinédzser karján, vagy egyéb helyen, ahova rajzolhatta, ne hagyd figyelmen kívül! Tájékozódj itt! Ha pedig téged gyötörnek olyan gondolatok, hogy árts magadnak, hívd az ingyenes 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy kattints erre az oldalra!

 

Forrás: ujnemzedek.hu/bitport.h