A doggy bag segít, hogy ne kerüljön annyi étel kukába?

18/04/13 péntek
ujnemzedek.hu
Nagyon sok étel kerül kukába, temérdek étel romlik ránk és csak nő a pazarlás. Az éttermek egy sajátos megoldással álltak elő, ami egyre népszerűbb: ez a doggy bag.

A doggy bag Nagy-Britanniában, Ázsiában és sok más európai országban is kezd elterjedni, sőt, már a magyar éttermek többsége is javasolja, hogy szívesen becsomagolják a megmaradt ételt. Ez lenne lényegében a doggy bag - ha már nem bírod megenni, vidd haza, és falatozd be később, vagy add oda másnak - esetleg egy rászorulónak. 

Igen ám, de Franciaországban, a gasztronómia fellegvárában ez nem működik. 

Legalábbis az éttermekben ez nem divat. Ugyan ebben az évben a fenntartható fejlődésért felelős francia parlamenti bizottságban az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében beterjesztettek egy javaslatot, miszerint kötelező a megmaradt étel elcsomagolása az országban. Rájöttek arra, hogy az éttermekben ötször akkora a pazarlás, mint a háztartásokban. Konkrétan átlagosan adagonként  160 gramm még fogyasztható élelmiszer vész kárba, vagyis minden felszolgált adagból egy eurónyi étel repül a kukába. A franciák 16 milliárd eurónyi élelmiszer pazarolnak el évente, de a vendéglátósok szövetsége szerint folyamatosan próbálják megfékezni az élelmiszerpazarlást. Szerintük azonban a kötelező doggy bag csak még nagyobb terheket róna a vendéglátóiparra.

Természetesen felmerülnek kérdések is a doggy baggel kapcsolatban, mint például az, hogy: 

  • Csomagolható-e a gyorsan romló majonéz vagy csokikrém? 
  • A hal vagy a tenger gyümölcseiből készült ételek esetén mindig figyelmeztetni kellene a vendégeket, hogy az elcsomagoltatott ételt még aznap fogyasszák el. Az étteremtulajdonosok, étteremvezetők közül legtöbben attól félnek, hogy ha nem tartják megfelelő körülmények között az elcsomagolt kaját, és emiatt rosszul lesznek vagy megbetegszenek, akkor az éttermet fogják hibáztatni a vendégek. 
  • Mindenképpen változtatnának a csomag nevén is, hiszen most úgy fest, mintha kutyáknak csomagolnának el ételt, holott ez embereknek szól.

Forrás: Telegraph