A 24 éves holland zseni lehet az óceánok megmentője

18/05/03 csütörtök
ujnemzedek.hu
16 évesen megálmodta, nyolc évvel később már össze is hozta. Boyan Slat for president.

A srác pontúgy néz ki, mint Frodó a Gyűrűk urából, csak míg a hobbit egy gyűrűt vitt el eg hegyre, addig Boyan Slat egy rakás szemetet hoz majd ki az óceánból - már ha minden jól megy. "Azért, hogy haladjon a társadalom valamerre, ideje lenne fel is takarítanunk  magunk után" - mondja a most 24 éves srác, akinek a fejében 16 évesen ütött szöget egy tengeri kirándulás során a gondolat -

már hogy ideje lenne összeszedni a szemétszigeteket az óceánból, amíg nem késő.

18 éveen megalapította az Ocean Cleanup szervezetet, aminek a hatása olyan komoly lett, hogy már az ENSZ is felfigyelt rá - azóta oda is adták Boyannak az egyik legmagasabb  környezetvédelmi elismerését, így a srác már hivatalosan is a Föld Bajnokának számít.

2018 közepére (valamint 31 millió dollárral később) jutott el a szervezet odáig, hogy a kampányolás helyett kézzelfogható dolgokba álljon bele: a Pac-Man névre keresztelt passzív szerkezettükkel igyekszenek majd begyűjteni a mass-t, és újrahasznosítani különböző formákban. Lesz melója: az Oceans Cleanup 1,6 millió négyzetkilométeres szemétszigeteket mér szanaszéjjel szóval köszi emberiség!

Ahogy azt a roadster.hu is írja: "Az Ocean Cleanup 2015-ben harminc hajó és 652 felszíni háló segítségével indított kutatást a terület feltérképezésére, amit 2016-ban egy légi expedíció követett. A kutatás során kiderült, hogy a csendes-óceáni szemétfolt körülbelül ötszáz Jumbo Jetnek megfelelő, azaz 80 ezer tonnányi műanyaghulladékot foglal magába, ami négy-tizenhatszorosa a korábbi becsléseknek. Ezt a tömeget 1,8 milliárd, különböző méretű műanyagdarab alkotja, melyeken belül a mikroplasztik-darabok exponenciálisan növekvő tendenciát mutatnak az elmúlt évtizedek kutatásai alapján – azaz több műanyag kerül be egy adott időszakban, mint amennyit ki tudnak tisztítani ugyanannyi idő alatt."