8 karakterből áll a wifijelszód? Gyorsan változtasd meg!

18/09/26 szerda
ujnemzedek.hu
Szakértők már korábban is pedzegették, hogy nagyon egyszerű dolga van egy hackernek, ha fel akar törni egy wifihálózatot, mivel túl gyenge jelszavakat használunk.

Szóval nem győzik hangsúlyozni, hogy kezdjünk el hosszabb és bonyolultabb jelszavakat használni a helyi hálózatunk védelme érdekében.

Hogy miért?

A gyártók egy úgynevezett WPA2-es titkosítási szabvány segítségével teszik biztonságosabbá a wifikapcsolatokat, de ezt egy gyakorlott hacker számára nem nagy dolog feltörni. Sajnos találtak benne egy hibát, amiről - és ez még inkább sajnálatos - a hackerek is tudnak. Naná, majd pont ők nem... 

Sajnos ahhoz, hogy egy mezei wifit feltörjenek, ennek ismeretében nem kell olyan nagy erőfeszítés:

  • A támadónak nem kell a címzett és az adatokat küldő wifirouter közé beékelődni.
  • A hackernek elég pár wifiadatcsomagot elfogni,
  • majd egy számítógép segítségével megfejti a jelszót.

És itt jön be a képbe a biztonságos jelszó. Hiszen ha egy hosszú, különböző karaktereket tartalmazó jelszót használunk, arra nagy eséllyel nem fecsérli az idejét a támadó.


Forrás: Pixabay

Kit érint a hiba?

A sérülékenység az összes vezeték nélküli hálózatot érinti, amely a 802.11i vagy újabb szabványt használja wifikapcsolódásra, és melyet a WPA2-PSK biztonság véd. Ezek a routerek tipikusan az otthoni, kisebb vállalati hálózatokon teljesítenek szolgálatot. – írja a virusirto.hu

Mennyire bonyolult a támadás?

A hackerek által támadáshoz használt szoftveres eszközök mindenki hozzáférhet az interneten. Hardver esetében már más a helyzet, itt szükség van:

  • Egy speciális wifi adapterre, ami az olcsóbb kategóriába kell, hogy essen.
  • Ezt egy erősebb PC-vel kell kombinálni, így jelszó már nagyon gyorsan kitalálható.
  • Természetesen a támadáshoz közel kell kerülni az adott hálózathoz. (Tipp: a router hatósugarának csökkentésével is próbálkozhatunk megelőzésképp.)

Hogyan védjük meg a hálózatunkat?

Ahogy már említettük: kell egy hosszú, több mint 8 betűs, bonyolult karaktereket tartalmazó jelszó.

Hiszen minél nehezebb egy jelszó, annál kevesebb esély van arra, hogy a begyűjtött adatokból sikerül a hackernek megfejtenie.

  • „A G DATA szakemberei legalább 20 karakter hosszúságú jelszó használatát javasolják, amelyben kis- és nagybetűt, speciális karakterek is vannak” – mondják a szakemberek.
  • Ha szeretnénk biztonságosan netezni és megvédeni adatainkat, akkor használjuk az internett VPN-kapcsolaton keresztül.
  • Az adatátvitelt mindig titkosítsuk, mivel, ha fel is törik a hálózatunkat, csak titkosított adatforgalommal találja szembe magát a támadó - és ebbe azért jó eséllyel beletörik majd a virtuális bicskája.