7 dolog, amit sokan igaznak gondolnak - de a tudomány már megcáfolta

18/06/05 kedd
ujnemzedek.hu
Az emberek csak az agyuk 10%-át használják, a struccok a homokba dugják a fejüket, a nagy fal látszik az űrből - de nem akarjuk az egészet elspoilerezni, kezdődjék a mítoszirtás! 

Számtalan mítosz kering a tudomány világából, amelyek széles körben elterjedtek, ezért még nagyobb a meglepetés, amikor kiderül, hogy hamisak. Több olyan cikkünk is volt, amelyekben ilyenekről rántottuk le a leplet, legutóbb például Newtonról derült ki, hogy sosem esett a fejére az alma, és Kleopátra királynő sem volt annyira szép. 

Ez alkalommal egy monumentális mítoszromboló gyűjteményre akadtunk a Business Insideren, ahol számos közkeletű tévhitet próbálnak eloszlatni az élelmiszerek, az állatvilág, a Föld, a biológia, az alkohol és az egészség témakörében. Ezekből jön most egy kis ízelítő.

1. A vaníliafagyit a hódok végbélváladékával ízesítik

Tény és való, hogy a hódok speciális mirigyváladéka, amelyet a végbelüknél választanak ki, alkalmas természetes vaníliaaromának. Olyannyira, hogy használták, használják is erre, mivel a valódi vanília a világ egyik legdrágább fűszere. Csakhogy. A hód vadon élő állat, szóval ezt a bizonyos váladékot kinyerni belőle nem olcsó mulatság, és nehezen képzelhető el, hogy ipari mennyiségben lehetséges lenne, pláne gazdaságosan. Nem is lehetséges. Ennél sokkal egyszerűbben előállítható és olcsóbb vaníliaaromákat is le lehet gyártani, például a kristályvanilint, amit metil-vanilinnak is hívnak. Szóval megnyugodhatunk: minimális a valószínűsége, hogy "hódos" vaníliafagyiba, joghurtba vagy egyéb élelmiszerbe botlunk. 

2. A strucc a homokba dugja a fejét

A strucc, ha veszélyt érez, a homokba dugja a fejét, azt remélvén, hogy így elrejtőzhet, illetve kirekesztheti a bajt. Ez az egyik legelterjedtebb és legmakacsabb tévhit, ami annyira meggyökeresedett, hogy még szólás is keletkezett belőle. Ennek több oka lehet, például, hogy a strucc táplálkozás közben igen közel tartja a földhöz a fejét (mivel ott keresi a táplálékát). De kotlás, költés közben, a tojásokon ülve is hajlamos lehajtani a fejét - aminek köszönhetően nehéz észrevenni, viszont könnyű, főleg messziről, összetéveszteni a mozdulatot. Ráadásul állítólag már az ókori Pilnius is leírta korabeli enciklopédiájában a jelenséget, vagyis hogy a strucc a homokba dugja a fejét. Ezzel sokat tett érte, hogy ez a minden valóságalapot nélkülöző állítás széles körben elterjedjen. De hát miért is dugná a fejét a homokba ez a jóravaló madár, amikor 70 kilométeres óránkénti sebességgel tud futni, így nemigen van, ami utolérné? 

3. A kínai nagy fal az egyetlen emberkéz által emelt építmény, ami látható a világűrből

Nem igaz. Persze minden attól függ, pontosan milyen magasságot értünk azon, hogy "a világűrből". A Holdról például semmi sem látszik a nagy falból, de ha azt vesszük, hogy az építmény hasonló színű, mint a környezete, még ennél alacsonyabb, földközeli űrpályáról is nagy szerencse és tökéletes légköri viszonyok kellenének az észleléséhez. Egyes források szerint ugyanakkor a 408 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásról már látható a kínai nagy fal - de más ember által emelt alkotások is. 

4. Az emberek csak az agykapacitásuk 10%-át használják ki

Ezt a modern mítoszt már többször is megcáfolták, mégis kiirthatatlannak tűnik. Pedig csak mert nem oldasz meg kétismeretlenes egyenleteket, miközben 4 almával zsonglőrködsz és egy szonettet írsz, nem jelenti, hogy nem használod ki az agyad minden területét. Szóval képes vagy használni a teljes agykapacitásod, amire az is utal, hogy míg az agyad a tested 3%-át teszi ki, a tested által felhasznált energia 20 százaléka összpontosul oda. De kimerítően és több oldalról is cáfolták már tudományosan ezt a téves elképzelést - elég, ha arra gondolunk, hogy eszerint a logika szerint, ha az agy kihasználatlan 90%-át éri baleset, annak semmilyen látható következménye nem kellene lennie az agyműködésre, márpedig ez nem így van. 

5. Ha mobilon hívsz valakit, a jel biztosan átmegy legalább egy műholdon

Ez igaz azokra a műholdas telefonokra, amiket például a speciális katonai vagy titkosszolgálati egységek használnak, de a mezei mobilokra nem. Ezek ugyanis a földi adótornyokon keresztül kapcsolódnak össze, vagyis ha hívsz valakit, akkor egy ilyen földi adótornyon át folyik az adatáramlás oda-vissza. Ezek mellett földalatti, illetve tengeralatti kábeleken keresztül valósul meg a hívás. Teljesen nem lehet kizárni, hogy egy műhold is bekapcsolódik a folyamatba, de erre nagyon kevés az esély, átlagosan a hívások 1%-ánál fordul elő. 

6. Az alkoholfogyasztás elpusztítja az agysejteket

Tény, hogy az alkoholfogyasztás nincs jó hatással az agyra, de inkább a neuronok közti kapcsolatokat károsítja, magukat a sejteket kevésbé. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hosszú ideig, rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol nem károsítja az agysejteket - de már bebizonyosodott, hogy - szemben egy másik népszerű tévhittel - az agy képes ezeket újra előállítani. Mindenesetre, ha jót akarsz az agyadnak és a tested többi részének, jól meggondolod, mikor, mennyit és mit iszol. 

7. Hidegben könnyen megfázol

Talán hihetetlen, de nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ha télen, akár fagypont alatti hőmérsékletben fedetlen fővel, vizes hajjal kimész a szabadba, nagyobb valószínűséggel lennél beteg ennek köszönhetően. (Nyilván ha addig maradsz kint, amíg kihűlsz, az egy más kérdés, de abba száraz fejjel, sapkában is belehalsz.) Viszont tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy miért fázunk meg nagyobb valószínűséggel télen: jóval kevesebbet vagyunk a szabadban, jó levegőn, kevesebb a napsütés, kevesebbet mozgunk (kivéve, ha valaki valami indoor sportot űz, például konditerembe jár, ugye). És persze a zárt terekben sokkal könnyebben érintkezhetünk azokkal, akik már hordozzák a megfázást okozó kórokozókat. Ja, és rendszerint kevesebb vitamint viszünk be a szervezetünkbe, mert nem fogyasztunk annyi friss zöldséget és gyümölcsöt, mint mondjuk nyáron (ha pedig igen, azoknak is jóval kevesebb a vitamintartalma, mint szezonban). 

Ha kíváncsi vagy, milyen további "tudományos tényekről" derült már ki, hogy tévesek, nézd meg a Business Insider összeállítását.

Képek: Pixabay, Nyitókép: Jack Hamilton, Unsplash