6 tipp, hogy ne legyen unalmas a prezentációd

17/03/01 szerda
ujnemzedek.hu
Előbb-utóbb mindenkinek kell prezentációt tartania. Hogy ne legyen teljes csőd a munkánk? Miképp ússzuk ki a töménytelen szövegtengerből? Milyen betűtípus az ideális? Adunk egy kis segítséget!

1. Fontos az összkép 

Amikor szöveget szerkesztünk a prezentációnkba nem kell oldalakat teleírni, épp elég pár tőmondat vagy kulcsszó. Érdemes pontokba szedni őket, képeket vagy ábrákat kapcsolni hozzájuk, hogy szellős és áttekinthető legyen. 

2. Színek játéka

Érdemes kiemelni a fontos részeket vagy egyforma színnel jelölni az azonos témákat. Nem muszáj a sablonok adta színekhez igazodni, választhatunk élénkebb színeket is, de fontos a harmónia. 

ppt-color
Forrás: slideshare

3. Felejtsd el az olvashatatlan betűtípust

A kevesebb, több! Ezt alkalmazd mikor az anyagodat készíted, hiszen ha nem tudják elolvasni a rajta lévő szöveget, már nem fog senkit sem érdekelni, hogy miről beszéltsz. Érdemes egyszerű típuskat használni, a fejezetek vastagabb címmel legyenek ellátva, hogy jól el lehessen választani a többi szövegtől. Semmi értelme cifrázni, a lényeg úgy is az, amit te fogsz elmondani. 

4. Képek, grafikonok, infografikák 

Dobd fel a szöveged hasznos és jó minőségű képekkel! Remek kiegészítés lehet egy infografika vagy egy ábra is a fontosabb pontokról, máris színesebb lesz tőle az előadásod!


Forrás: slideshare

5. Bátran vesd be a YouTube-ot is!

Ha valami extra különleges dolgot szeretnél megmutatni a prezentációdban, akkor legyen az egy jó minőségű, hasznos infókat bemutató videó! Hogyan is működik ez? Mutatjuk!

Adott tehát egy üres slide, ahol majd videót szeretnénk használni:

youtube1.jpg

A Developer ribbonfül Controls szekciójában kattintsunk a More Controls ikonra:

youtube2.jpg

A felugró listában keressük meg és válasszuk ki a Shockwave Flash Object nevű controlt:

youtube3.jpg

Az objektum beszúrása után ezt fogjuk látni:

youtube4a.jpg

 Kattintsunk rajta jobb gombbal, majd a felugró content menüből a Property Sheet opciót válasszuk ki:

youtube5.jpg

Itt a tulajdonságok listájában menjünk el egészen a Movie tulajdonságig, majd ide illesszük be a YouTube videónk elérhetőségét:

youtube6.jpg

 

Figyeljünk arra, hogy a helyes működés érdekében a linket kicsit át kell alakítanunk, azaz ebből

https://www.youtube.com/watch?v=sI8_cJFQOkk

ezt kell létrehoznunk:

https://www.youtube.com/v/sI8_cJFQOkk

Ezután pedig már látjuk is az eredményt:

youtube66.jpg
Forrás: Officeguru

6. Inspirálódj!

Számos olyan oldal van, ahová prezentációkat lehet feltölteni. A legjobb és legismertebb portál hazánkban a Prezi. Számos sablon és tanács segíti a regisztrált személyek munkáját. Érdemes itt és ehhez hasonló oldalakon böngészni és inspirálódni. Már csak azért is mert sok hasznos infót szerezhetünk arról, hogy is néz ki egy profin összeállított prezentáció!