6 dolog, amit egy amerikai elfelejthet, ha Magyarországra jön

18/03/10 szombat
ujnemzedek.hu
Az újságírónő megírta a tuti magyarkalauzt - A Hogyan legyünk hangérienz? kézikönyv tanácsai: szokj le a zajról, lassulj be kicsit.

Magyar melót kapott, ideköltözött, hozta az amcsi habitot, amikkel aztán nagyott koppant - Ash Merscher mégsem hallgatott el: inkább megírta ezt a cikket, amiben kifejti, mit kellett megváltoztatni a helyi miliőben. Keszon- és hiánybetegségének feltűnő tünetei, azaz a 'magyarba' nem illő dolgai a következőek voltak:

A Small Talk köszöngetések

A How are you?-ra egy amerikai ráválaszolja, hogy Fine thanks! And you?, és a dolog ott le is van tudva. Ha valaki itthon, mondjuk a Fény utcai piacon tesz fel egy hasonló kérdést, mondjuk egy cekkeres nagyinak, csak úgy udvariasságból, akkor azt a napot már megette a fene - jó eséllyel ki lesz beszélve minden az ONOKÁKTÓl kezdve a fránya csúzig, ami a nénit már 1976 óta kínozza. "Akárhányszor kicsúszik a szádon az elhibázott small talk szevasz, azonnal eszedbe jut, hogy egy udvarias "JÓREGGELT" pont elég lett volna."

A zaj hiánya

Ami egy idő után már nem lesz zavaró. Az amerikai, legalábbis ha Ashről van szó, ezek szerint állandó zajban, kopácsolásban, városhangban éli az életét - mondjuk Ash egy büdös szót sem szól a vasárnapi flexkoncertekről vidéken, illetve a panelprogramban tapasztalható fúró-koncsertókról. 

Bár valaki, akit a szülők Ash-nek kereszteltek el, nyilván tudja, mi a franc az a Motorosfűsrész-balett:

Képtalálat a következőre: „ash evil gif”

És akkor még egy szó sem esett arról, milyen az, amikor egy szó sem esik: "Amerikában ez rettentő zavaró, és az ember szinte KÖTELEZŐEN érzi, hogy megtörje a csendet. Na, Magyaroszágon nem kell ezzel törődnöd."

A rohanás kényszere

Vagyis az ajtóstul a házba való rontás becses amcsi szokása. Nem mi mondjuk, hogy ilyen van, hanem Ash: "Amikor elkezdtem a magyar melót, vittem magammal a nagyra becsült amerikai ambíciót és hatékonyságot. Terveztem, opcionáltam, terveztem, okoskodtam. Nem rejtettem véka alá a vélemnyemet. De rosszul tettem, jaj."

Ash úgy fogalmaz: kénytelen volt magáévá tenni a lassabb életet, annak a lehetőségét, hogy ne akarjon megoldani mindent. 

A túlságosan udvarias udvariasságnak az udvariassága

Az amerikaiak udvariasak. Semmi baj nincs ezzel, de tény: ha valaki mókából amerikai akcentust akar felvenni, akkor az if-you-dont-mind és please szavak tuti túlnyomó többségben lesznek benne a dumájában. Na mot ez itthon másképp van, mert "A magyarok is udvariasak, de csak egy bizonyos szintig azok - nem bírják a marcipánbeszédet, a negédességet, és ennek hangot is adnak." Ez pedig azt jelenti, hoyg egy idő után Ash is elfelejtette a mondatok plüssudvariassággal való kibélelését.

A durva bolti kínálat

Na, az állítólag itt nincs. Nem tudjuk, az amcsik mit tolnak kinn, de Ash szerint a legdurvább mall is lófütty ahhoz képest, ami Amerikában van. Viszont Ash beleszeretett a piac intézményébe, bár ebből a legszembetűnőbb száméra az volt, hogy "Mindenért külön kell fizetni."

És a kofáknál csak ritkán van kóla.