5+1 tipp a klassz mobilfotókhoz

19/01/16 szerda
ujnemzedek.hu
Egyre szuperebbek a kamerák a mobilokban, aminek köszönhetően néha már a profi fotósokat is ámulatba ejtő képeket kattinthatunk és tölthetünk fel az instára. Érdekel, hogyan és mitől tudsz még különlegesebb fotókat készíteni?

Nézd máshonnan

A legkényelmesebb a telefonos fotózás közben is az, ha csak megállunk, és piff. Azonban ilyen módon csak a legritkább esetben kerül majd különleges fotó a mobilunk galériájába. Játssz el a gondolattal mielőtt fotózol, hogy mi az a nőzőpont, ahonnan kevésbé lesz megszokott, vagy éppen sablonosan megörökített a téma. Ha például egy embert szeretnél lefotózni, érdemes lehet szó szerint körbejárni őt és megnézni, hogy melyik oldalról lesz a legelőnyösebb őt lefotóznod az adott helyszínen (a járdán, az utcán például nem mindegy, hogy egy óriásplakát, vagy a forgalom van mögötte, nem igaz?).

Lejjebb és közelebb?

Az okostelefonok kamerái egyre inkább lehetővé teszik, hogy elképesztően részletgazdag legyen, amit előállítunk. Használd ki. Ha találsz egy érdekes tárgyat (pl.: egy álló járművet, vagy növényt), hajolj, vagy guggolj le hozzá és fotózd le közelről. Nem kell feltétlenül makrófotót készíteni, de ha belegondolsz, aligha sétálunk például guggolva az utcán, így akár teljesen egyedi szögből is lekaphatsz valamit, ami mellett amúgy naponta elsétálunk.

Harmadolás

Sok okostelón be tudod kapcsolni az ún. „rács”-ot, harmadoló vonalakat is. Ha a hangsúlyos dolgokat igyekszel ezekre a harmadolóvonalakra (esetleg éppen valamelyik metszéspontra) helyezni, nagyon szuper képek születhetnek.

Sétálj

Mármint nem az exponálás közben, hanem előtte. Szánj időt arra, hogy körbenézz és megtaláld, mi érdemes arra, hogy megörökítsd. A megszokottnál egy kicsivel több és figyelmesebb sétával csodálatos dolgokat fedezhetsz fel.

Néha nem árt megfordítani a telefonod

Nem a szelfi módra, vagy ilyesmire gondolunk. Hanem arra, hogy ha belegondolsz, sok mobilnak valamelyik sarkában van a kamerája. Ha vízszintesen tartod a mobilt, ez a sarok általában „felül” lesz a mobil hátulján. Próbáld ki milyen lesz a fotó, ha megfordítod (hogy az alsó oldalán legyen a kamera). Ha például egy épület falán találsz valami klasszat, amit közelről lefotóznál, máris más lesz a nézőpont...

Szerkesztés

Nem csak az instán és nem feltétlenül a filterekkel. Van, hogy sikerül lefotóznod valami szuper témát, csak sajnos például túl sötét lesz az eredmény. Nem csalás, ha szerkesztesz kicsit a fotón. Persze, ahogy mindenben, a mértékletesség itt is kiemelten fontos.

Forrás: Youtube