5+1 kérdés és válasz: ezt érdemes tudnod, ha nyelvvizsgázni fogsz

18/05/02 szerda
ujnemzedek.hu
Mire jó tulajdonképpen egy nyelvvizsga? Ki teheti le ingyenesen? Milyen fokozatai vannak? Mik az elvárások? Hogyan lehet rá felkészülni? Összeszedtük a legfontosabb infókat. 

A nyelvvizsga sok szempontból vízválasztó: gyakorlatilag egy új univerzum tárul fel az ember előtt, ha egy világnyelvet elsajátít, és a főiskolai, egyetemi felvételinél is pluszpontokat jelent - arról nem is beszélve, hogy a diplomához egyenesen nélkülözhetetlen. Éppen ezért nem árt tisztában lenni az alapvető infókkal, mielőtt az ember belevágna. 

Reméljük, az alábbi 5+1 kérdés és válasz segíteni fog a leendő vizsgázóknak!

1. Hogyan készüljek fel rá, mi a legjobb stratégia?

Erre nem lehet általános receptet adni. Van, akinek a szövegértés és a beszéd a könnyebb, van, aki írásban jobban boldogul. Lehet, hogy valakinek az anyanyelvi tanár a megoldás, olyan is van, akit sokkal jobban inspirál a csoportos nyelvtanulás. De lehetőség van ma már a modern technikát is segítségül hívni: a neten is tanulhatsz, akár Skype-on keresztül is. Sőt, szuper appok is segítik a nyelvtanulást, elég csak a Duolingót említeni. 

Az első lépés tehát, hogy megismerd a saját skilljeidet, és ahhoz igazítsd a felkészülés módszereit. És egy jó tanács: akármilyen úton-módon is készülsz fel, az biztos, hogy érdemes minél előbb nekifogni a tanulásnak. Ha elcsúszol a felkészüléssel, csak a saját dolgod nehezíted, és a lemaradást lehetetlen az utolsó pillanatban behozni. 

2. Milyen főbb kompetenciák mérhetők a nyelvvizsgával?

Magyarországon 20 körül van a különféle akkreditált nyelvvizsgarendszereknek a száma. Ezek mindegyikének saját, rá jellemző módszertana van az alapvető nyelvi készségek mérésére, de abban megegyeznek, hogy végső soron mind ugyanazt a 4 alapkészséget mérik: a szövegértést, a beszédkészséget, a hallásértést és az íráskészséget. 

A nyelvvizsga két alapvető részre tagolódik, a szóbeli és az írásbeli nyelvvizsgára. Lehetőség van arra is, hogy csak az egyiket vagy a másikat teszed le, de a komplex nyelvvizsgát csak úgy szerezheted meg, ha mindkettőt teljesíted.

Mivel az akkreditált nyelvvizsgarendszerek követelményei eltérhetnek, mindenképpen ismerkedj meg többel is, mielőtt nyelvvizsgára jelentkeznél. Ha képbe kerülsz, hogy hol milyenek a típusfeladatok, milyen a vizsga felépítése, könnyebb lesz kiválasztani azt, amelyik számodra a legkönnyebb.

3. Az Európai Unióban milyen egységes nyelvvizsgaszintek vannak érvényben?

Az egész EU-ban egységes a nyelvvizsgaszabályozás, az alábbi 5 szint közül választhatsz, amikor vizsgázni mész.

A1 – kezdő szint

A2 – alaptudással rendelkező

B1 – alapfok

B2 – középfok

C1 – felsőfok

C2 – anyanyelvi szint

További kategóriákba is besorolhatóak a nyelvvizsgák: attól függően, hogy a feladatokat azon a nyelven adják-e meg, amiből vizsgázik az ember (vagy pedig a vizsgázó anyanyelvén), a nyelvvizsga lehet egynyelvű vagy kétnyelvű. A tematikája alapján pedig beszélhetünk általános nyelvi vizsgáról vagy szaknyelvi vizsgáról (például orvosi, üzleti, gazdasági stb.)

4. Hol, mekkora a minimum szint, ami a sikeres nyelvvizsgához szükséges?

Itt is egységes a követelményszint, függetlenül attól, hogy melyik nyelvvizsgarendszert választod. A szabályok szerint a sikeres vizsgához minimum 60%-ot kell teljesíteni, készségenként pedig 40 százalékot.

5. Mire megyek vele, ha meglesz?

Azon felül, hogy hivatalosan is igazolja a nyelvtudásod, az egyetemi diploma megszerzésének is előfeltétele. A diplomához konkrétan legalább egy B2-es nyelvvizsga kell. Pár éven belül, 2020-tól már felvételizni is csak egy ilyen nyelvvizsgával lehet majd, de jelenleg is előnyt jelent az egyetemi felvételinél. A legjobb esetben 40 többletpontot lehet vele kaszálni (ez a C1-esre jár, a B2-esért 28-at kaphatsz).

+1. Letehetem ingyen?

Ha még nem töltötted be a 35-öt, jogosult lehetsz a nyelvvizsga díjának visszatérítésére. Persze más feltételek is vannak, kapásból nem is olyan könnyű megválaszolni, hogy ki jogosult, és ki nem. Ebben segít az Új Nemzedék nemrégiben elindult aloldala, ahol minden szükséges infót megtalálsz. Sőt, online chat és egy online kalkulátor is elérhető, ha esetleg nem egyértelmű, hogy jogosult vagy-e a visszatérítésre.