5 magyar kilátó, amitől eláll a lélegzeted

16/11/02 szerda
ujnemzedek.hu
Nem csak a János hegy létezik, amikor olyan helyre vágyunk, ahonnan belátni a szép magyar tájat.

Nem csak a János hegy létezik, amikor olyan helyre vágyunk, ahonnan belátni a szép magyar tájat.

1. Gül Baba türbéje

A János hegyi kilátó folyik a csapból is. Ha már unod, próbálj ki egy másik gyönyörű kilátót, merthogy Gül Baba türbéje nem kizárólag a muszlim zarándoklat egyik kiemelkedő helyszíne, hanem egy csodás kilátó is, amit meg kell nézni. Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai lábához közel. Gül Baba harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt, a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták rendszeres úti célja - írja a Wikipédia. Ez viszont ne riasszon el semmiképp attól, hogy ellátogass oda és meglesd a csodás budapesti panorámát!

2. Pécs

A pécsi Tv-torony és Kilátó rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb épülete. A 197 méter magas épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll. Az 1973-ban épült adótorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. Kiss József természetbarát a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyve jelent meg a Mecsekről. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. Emlékét a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit emléktábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el. A kilátó mellett 1959-től 1968-ig 70 méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely az MTV 1 műsorát sugározta. 

Van benne egy üvegfalú étterem, amihez gyorslifttel lehet feljutni. A presszó a talajszinttől számítva 72 méter magasan van, a felette lévő nyitott körkilátó pedig 80 méterre, így a Misina-tetővel együtt 615 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk. Ha a belváros átlagos, 120 méteres tengerszint feletti magasságát vesszük alapul, a Széchenyi-tértől légvonalban mindössze 2500 m-re lévő épületben már 500 méterrel találjuk magunkat fentebb. A gyors szintemelkedés miatt érezhetik a kilátóban a vendégek úgy, mintha a város felett lebegnének.


képek: Wikipédia
Képfelirat

3. Galyatető

Az Országos Kéktúra nyomvonalán található kilátót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra. A 2015 szeptemberében átadott építmény számos hazai, sőt, nemzetközi építészeti díjat is elhódított.

Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek az építmény kilátószintjén, ezért ezt a szintet – a tervezői szándék szerint – egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét. A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig láthatunk el, a tájékozódást infografika segíti. A Kilátó korábbi 17 méteres magasságát megtoldva, új magassága 30 méter lett. 


kép: galyakilato.hu, további képekért kattints!

4. Tata

Nem mindennapi módon épült meg a tatai kilátó és lett belőle az, ami. A Kálvária-domb lábánál, 1934-ben, Stieber Antal Tata községtől 60 négyszögöl területet bérelt sörétgyár építésére. Ezért harminc évre, évi 10 pengőt fizetett. 1939-ben épült fel az öntés célját szolgáló 30 méter magas torony, és „Turul” Sörétöntöde néven megkezdte üzemelését. Az 1960-as évektől Fellner Jakab Kilátó néven idegenforgalmi célokra használják - írja a Wikipédia. Fellner Jakab egyébként egy 18. századi építész volt, a késő barokk copf stílusú építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere. Az biztos, hogy nem csak a kilátásért, az élő történelemért is érdemes elmenni oda. 


képek: Wikipédi

5. Tihany

Tihanyi kilátó is sokkal több, mint egy egyszerű kilátó. Egyrészt ugye ott van az, hogy a Balaton, a legtöbb magyar ember szívéhez legközelebb álló vizet uraló félszigetről beszélünk, másrészt ott van a történelem. A "kilátó" ugyanis a Bencés Apátság barokk templomának egyik tornyát jelenti, ahonnan könnyedén végigpásztázhatod a Balaton lenyűgöző panorámáját. Lécs Ágoston apát irányításával megépített barokk templom belső berendezését Sebastian Stuhlhof faszobrász és műbútorasztalos készítette 1754-1779 között. A berendezések és a fából faragott aranyozott szobrok a közép-európai barokk művészet kiváló alkotásai. A vulkanikus magaslaton álló kéttornyos templom tökéletes kilátásra és történelmi barangolásra alkalmas. Ide kattintva háromdimenziós körpanorámában is bejárhatod a templom belsejét és külsejét is.

Az újonnan átadott Őrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka