3,3 milliárd forint támogatás a középiskolások nyelvtanulására

17/07/11 kedd
ujnemzedek.hu
A program célja az, hogy ne kelljen a szülőknek különórákért fizetniük, hanem legyen a gyermekeik számára egy ingyenes lehetőség a tanórákon kívül is nyelvtudásuk bővítésére.

A nyelvtudás gyarapításáról, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb lehetőségekről beszélt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

„Mondhatjuk az, hogy az idegen nyelv ismerete egy magyar fiatal számára szinte létszükséglet. A mai világban, ahhoz, hogy boldogulni tudjanak a fiatalok, ahhoz feltétlenül szükségük van arra, hogy beszéljenek idegen nyelveket is."

Ráadásul 2020-tól már a felvételihez is követelmény az idegen nyelv ismerete. A most bejelentett program nem elsősorban a nyelvvizsga megszerzését célozza meg, hanem inkább a nyelvtudás gyarapítását. Mind a köznevelésben, mind a szakképzésben igaz az, hogy egyre inkább odafigyelnek arra, hogy minél színvonalasabb nyelvoktatásban vehessenek részt a fiatalok, egyre színvonalasabbak a nyelvi képzések a köznevelés rendszerében belül is. Ezzel együtt sok szülő tapasztalja azt, hogy gyermekének külön nyelvtanárt kell fizetnie. "Mondhatjuk azt is, hogy ez a mostani program tulajdonképpen ingyenes különóra lehetőségét biztosítja a diákok számára" - tette hozzá az államtitkár.

Szuper hír: ingyenes lesz az első nyelvvizsga!
Ingyenessé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek. Erről további információkat itt olvashatsz.

Ennek a mostani fejlesztésnek, tulajdonképpen két célcsoportja van: az egyik, azokat a fiatalokat jelenti, akik részt tudnak venni olyan nyelvi órákon, amiket a nyelvtanáraik, illetve a nyelv szakos hallgatók biztosítanak számukra az iskolában, de nem tanításidőben, hanem azután, az iskola épületében. Ebből következik, hogy a másik érintett csoport a nyelvszakos felsőoktatási hallgatók és a nyelvszakos pedagógusok. A pályázatnak köszönhetően részt fognak venni továbbképzéseken, szakirányú kirándulásokon külföldön, tehát tapasztalatcserébe kapcsolódhatnak be. Folyamatos képzés kapnak majd, hogy tudásukat tovább tudják bővíteni majd.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat célja, hogy élményközpontú, nem formális foglalkozásokon javítsák a középiskolások nyelvtudását és növeljék motivációjukat a tanulásra. A pályázatban a tanárok és a diákok is részt vehetnek külföldi csereprogramokon, tanulmányi kirándulásokon. Fontosnak nevezte, hogy a programban a középiskolások nyelvtanulását a korban hozzájuk közel álló egyetemista korosztály segíti, ami szerinte hozzájárul az élményszerűséghez.

A pályázatban emellett lehetőség van alternatív nyelvtanulási formák kidolgozására, szünidei nyelvi programok szervezésére, e-learning tananyag kidolgozására is - sorolta Schanda Tamás.

Pályázni augusztus 14-től - első körben - augusztus 30-ig lehet, a kiírás megtalálható a palyazat.gov.hu oldalon. A pályázaton felsőoktatási intézmények vagy az általuk vezetett konzorciumok vehetnek részt, az elnyerhető támogatás összege 330 milliótól 410 millió forintig terjed, így várhatóan 8-10 pályázatot tudnak majd támogatni. A program megvalósítására minimum 30, maximum 36 hónap áll rendelkezésre.