10 tipp a Gmailhez, amiért hálás leszel

18/04/24 kedd
ujnemzedek.hu
Rengetegen használjuk, de egy csomó szuper funkciója van, amiről az emberek többségének fogalma sincs.

Vannak, akiknek nem tetszik a Gmail, de az emberek döntő többsége ezt használja e-mailezésre. Ám sokaknak fogalma sincs egy rakat funkcióról, ami sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a levelezést. A szakirodalomra támaszkodva, illetve saját kútfőből összegyűjtöttünk 10 olyan tippet, ami nagy segítségedre lehet a Gmail használata közben, sőt, akár egy csomó időt is megspórolhatsz vele.

Olvasatlan levelek számának kijelzése a lapfüleken

Ma már minden böngészőben lehet rögzíteni lapokat, amelyek folyamatosan nyitva maradnak. Ezek a lapok előre kerülnek, és a lapfülön csak az ikon látszik. Az is megeshet, hogy annyi lapot nyitunk meg egy böngészőben, hogy a weboldalakhoz kapcsolódó lapfülek is csak ikonként jelennek meg. Ekkor jöhet jól a Gmail azon funkciója, amelynek segítségével kiírhatjuk a lapfülre az olvasatlan levelek számát. Ezt a Beállítások\Labs menüpontban találod.

Könnyedén törölheted a leghatalmasabb leveleket

Kezdetben a Gmail korlátlan tárhellyel csábította a felhasználókat, még egy számláló is volt, amelyik mutatta, hogy növekszik a levelek tárolására szolgáló tárhely. Aztán ez egyszer csak eltűnt, és mára 15 gigányi szabad hely maradt. Apró szépséghiba, hogy ebben benne van a Drive is, és így már, főleg ma, nem is olyan sok... A tárhely felszabadítása főleg akkor válik égetővé, ha már tényleg alig van benne hely. De kinek van kedve, és főleg ideje a csilliárd levelet átnyálazni? 

Erre kínál egy nagyon praktikus megoldást a Gmail keresője. A Google-höz hasonló keresőmező jobb szélén van egy kis, lefelé mutató fekete nyilacska. Erre klikkelve kinyílik a keresőablak, és egy csomóféle szempont szerint kereshetsz a leveleid között. Ha például beállítod, hogy a 10 megabájtnál nagyobb leveleket listázza, akkor már egy szűkített listát kapsz, amelyekben a legnagyobb levelek szerepelnek. Így viszonylag gyorsan viszonylag nagy területet szabadíthatsz fel.

Elküldted a levelet, de meggondoltad magad? Egy mozdulattal visszavonhatod

Szintén a Beállításokon belül, az Általános almenüben érhető el ez a funkció. Megadhatod, hogy 10, 20 vagy 30 másodperced legyen arra, hogy meggondolhasd magad. A dolog nem olyan nagy varázslat, mint ahogyan elsőre látszik, vagyis nem tesz olyat - nyilván - a Gmail, hogy egy elküldött és már beérkezett levelet töröl a címzett postaládájából. Viszont a megadott ideig valójában nem küldi el (még ha te, a levél írója és küldője így is érzékeled), így a beállított időtartamon belül simán visszakozhatsz, ha rájössz, hogy valami fontos hiányzik a levélből, vagy egyszerűen csak jobb lenne, ha mégsem kapná meg az illető.

Ki lépett be a fiókocskámba?

Na ez az, ami a Gmailt használva rögtön kiderül. Ugyanis a Beérkezett leveleknél az oldal aljára gördítve a jobb sarokban ott van minden adat a legutolsó bejelentkezésekről. Ha a "Részletek" feliratra kattintasz, akkor pedig felugrik egy ablak, amiben táblázatszerűen láthatod hogy milyen eszközről, milyen böngészőből és operációs rendszerből történt a bejelentkezés. Bár nekünk például az Operát Chrome-ként azonosította, de ezzel együtt is nagyon könnyen lefülelhető így egy illetéktelen behatoló.

Az üzenetek automatikusan szűrhetők

Erről sokan nem tudnak, pedig ez a Gmail egyik erőssége. A lényeg, hogy a leveleket "már előre" kategorizálhatod, vagyis beállíthatod, hogy bizonyos szempontok szerint egy halmazba kerüljenek. Ez lehet a küldő, a címzett, a tárgy vagy bármilyen kulcsszó. De azt is beállíthatod, hogy bizonyos üzenetekhez bizonyos címke társuljon. Ez olyasmi, mintha egy külön könyvtárba vagy mappába kerülnének a levelek, és ugye a legjobb az benne, hogy nem utólag kell ezt elvégezni, hanem már eleve odateszi a megadott szempontoknak megfelelő leveleket. 

Ezt a funkciót legegyszerűbben úgy tudod aktiválni, ha belemész egy levélbe, és a jobb felső sarokban (a választ jelképező nagyobb, "kanyarodó" nyíl melletti) kis nyílra klikkelsz. Ekkor előjön egy almenü, ebben van a levelek szűrése menüpont is.

A képeket talán sosem volt ennyire egyszerű beilleszteni

Nem csak a szokásos, gemkapocs-ikonnal jelzett módon lehet csatolni a képeket: egyszerűen áthúzhatjátok őket az egérrel az Intéző egyik ablakából is. Vagy pedig a Ctrl+c - Ctrl+v billentyűkombóval is megteheted ugyanezt (bár ezt nem minden böngésző támogatja). Ezzel sokkal gyorsabb az egész folyamat. Igaz, hogy így a levélbe magába kerülnek a fotók, ami mondjuk egy "hivatalos helyre", vagy szerkesztőségbe küldött anyagnál nem igazán szerencsés (mert nem tudják őket egy mozdulattal lementeni például). De magánlevelezés során simán használható.

Kihagyták a pontot az e-mail-címedből? Vagy beleírták, pedig nincs is benne? Semmi gáz: a levelet így is megkapod

Nem akartuk elhinni, amikor erről olvastunk, ezért kipróbáltuk - és tényleg igaz! Tehát, ha mondjuk a címed: minta.jozsef@gmail.com, és véletlenül a mintajozsef@gmail.com-ra küldik a levelet, megkapod. De fordítva is igaz, szóval ha eredetileg nem volt benne pont, de ők tettek, akkor is megkapod. 

Csodákra képes egyetlen +

A pontokkal még nincs vége a címzett rubrikában tapasztalható csodáknak. Ugyanis ha a valódi e-mail-címedben a "@" előtt teszel egy "+" jelet, majd utána beírsz BÁRMIT, ugyanúgy megkapod az így küldött levelet, mintha az eredeti címedre küldenék. Ez sokat segíthet abban, hogy a leveleket szétválogasd. Például egy adott levlistára vagy promóciós szoláltatásra, hírlevélre egy a fenti módon - pluszjellel és valami szöveggel - megjelölt címmel regisztrálva ezeket a leveleket sokkal könnyebben szűrheted, akár utólag, akár előzetesen. 

Gmail a köbön: Inbox

A Gmail csapata kifejlesztett egy appot, amit valamiféle "turbó" Gmailnek nevezhetnénk. Először is sokkal szebb a megjelenése, öröm ránézni! Ráadásul az alap Gmailnél áttekinthetőbb, még könnyebb rendszerezni a dolgokat benne, és sok olyasmit tud, amit a Gmail alapból nem, vagy nem ennyire egyszerűen. Például több más alkalmazással is képes kommunikálni (pl. naptár), de van emlékeztető és elhalasztás funkciója is. Letölthető androidos telefonokra, de asztali felülete is van. 

Csak haladóknak: biztonsági mentés a teljes levelezésről (Gmvault)

A végére egy tipp, amihez külső program kell. De megéri telepíteni: a Gmvaulttal néhány paranccsal a teljes levelezésed lementheted, ráadásul titkosítva. Könnyen áttöltheted a leveleket egy másik Gmail-fiókba is. A legjobb, hogy van olyan funkció, amivel folyamatosan mentheted a leveleket. A program csak angolul elérhető, nincs grafikus felülete, csak parancssora, viszont ingyenes és nyílt forráskódú.

Forrás: Lifewire.com, Lifehacker.com