10 éves lett a Nemzeti Tehetség Program - itt vannak az új pályázatok!

18/03/23 péntek
ujnemzedek.hu
Több mint hárommilliárdot fordítanak tehetségtámogatásra 2018-ban.

10 éve működik a Nemzeti Tehetség Program, ennek ünnepe kezdődött csütörtökön a Parlamentben. Már elérhető a Nemzeti Tehetség Program 2018-as kiírása, a kormány valamivel több mint hárommilliárd forintot fordít tehetségek támogatására ebben az évben - jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a háromnapos rendezvény nyitóeseményén.

A Magyar Országgyűlés 2008-ban öt párti konszenzussal úgy határozott, hogy átfogó nemzeti gazdasági, esélyjavító és társadalomépítési programot hoz létre Nemzeti Tehetség Program néven.

A program 20 évre kiemelt feladatokat határozott meg a tehetségsegítésben és a tehetséggondozásban. Az Országgyűlés határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítése, folyamatos fejlesztése, valamint kiszámítható támogatása iránt.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntőbeszédében elmondta: Magyarország nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően gazdag tehetségekben. A tehetség fontos, önmagában azonban nem elég: ha a fiatal nem teszi hozzá a szorgalmat, a munkát, akkor nem jut majd egyről a kettőre.   

„Ha megfogtuk a kezüket, akkor azt nagyon sokáig nem szabad elengedni, a tehetség ugyanis nem egyik napról a másikra bontakozik ki. Arról is beszélt: ott jó támogatni a tehetségeket, ahol van mögötte összefogás. Ezt fejezi ki Magyarországon az szja erre a célra felajánlható 1 százaléka.” – idézi az államtitkárt a csalad.hu

A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

Idén minden munkavállaló személyi jövedelemadóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti. Fontos kiemelnünk azonban, hogy az 1%-os felajánlásokról továbbra sem feledkezzen meg senki!  Adónk 1%-ának felajánlásával, mindenki sokat tehet a tehetséges fiatalokért. A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823. A rendelkező nyilatkozatot elektronikusan ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy személyesen is el lehet juttatni a NAV számára 2018. május 22-ig.

A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapja az 1%-os adófelajánlásokból adódik, amelyet a Kormány kiegészít. Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója 1 %-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel. A Nemzeti Tehetség Program céljaira a „második 1%” ajánlható fel. Az 1%-ot felajánlók száma a kezdeti 54 148 főről 2017-re 325 240 főre bővült, a felajánlott 1% adó mértéke pedig a 2009. évi 417, 3 millió forint összegről 2017-re 1,344 milliárd forint összegre emelkedett.

Az eseménysorozat pénteken a V4 Nemzetközi tehetségkonferenciával folytatódik, ahol a szakmai előadások és jó gyakorlatok mellett bemutatkoznak a visegrádi országok ifjú tehetségei is.

ujnemzedek.hu/csalad.hu/MTI