10 brutálerős videó és sztori a zaklatásról

18/08/23 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nagyon fontos téma, szerencsére egyre többen foglalkoznak vele - sőt, remek megoldásokat is ajánlanak.

A bullying nagyon komoly probléma. A legtöbben találkozunk is vele a suliban, az utcán vagy az online térben. Ha nem is mi vagyunk az áldozatok, akkor is szemtanúi vagyunk (rosszabb esetben mi bullyingolunk másokat, de ők ritkán olvasnak erről a témáról cikket). Mi is sokat foglalkozunk a témával: próbáljuk összeszedni, hogy mit tehetsz, ha téged ér támadás, hogyan segíthetsz másokon, ha látod, hogy bajba kerültek, kitől kérhetsz segítséget stb…

Összegyűjtöttünk néhány korábbi cikket és videót egy kupacba, reméljük megtalálod a számodra leghasznosabbat!

1. Így reagálj, ha szívatnak a suliban, és abba fogják hagyni!

2. Szerencsére… vannak, akik segítenek elbánni a zaklatókkal!

3. Itt van a kedvenc nagybácsink is, aki sajátos akcióba kezdett - olvasd el a történetét itt

4. És persze a kedvenc fotósunk, aki szintén megpróbált segíteni a gyerekeknek

5. De miért nem kérnek segítséget az online zaklatás áldozatai?

Sajnos az online zaklatás természetéhez tartozik, hogy az áldozatok nagyon nehezen kérnek segítséget. Az áldozat általában totális vesztesnek, lúzernek érzi magát, értéktelennek, selejtnek, vagyis teljesen azonosítja magát az alaptalanul rásütött bélyeggel.

Gyakran úgy éli meg ezt az egészet, hogy minél kevesebben tudnak róla, annál jobb, és úgy érzi, a környezete is leírná, ha kiderülne, hogy mi történt vele - így inkább nem kér segítséget, még a barátaitól sem, főleg nem a tanáraitól. És a szülőktől? Az online zaklatás áldozatai különösen nehezen kérnek segítséget a szüleiktől.

A fentieken túl ennek az is az oka, hogy gyakran a szülőt is felzaklatják a történtek, és az érzelmek hatása alatt a saját gyerekét okolja a történtekért. Ha például valakiről egy (fél)meztelen képet raknak ki a zaklatói, amit a saját beleegyezésével készítettek, vagy korábban ő maga küldött el nekik, vagy ezzel zsarolják, akkor a szülő reakciója gyakran kimerül abban, hogy "Hogy lehettél ennyire hülye?!" És mivel az áldozat már eleve magát hibáztatja, az ilyen hozzáállás csak igazolja előzetes félelmeit, és garantálja, hogy soha többé ne forduljon a szüleihez hasonló helyzetben.

További probléma, hogy a zaklatók eleve árulkodásnak bélyegzik az esetleges segítségkérést, és az áldozatok nem szeretnék ezzel "súlyosbítani" a helyzetüket. Ráadásul benne van a pakliban, hogy a szülők korlátozzák a gyerek internethez, számítógéphez, mobiltelefonhoz való hozzáférését, ha mindenről beszámol, vagy esetleg teljesen el is tiltják egy időre ezektől - ezt pedig a legtöbb fiatal nem meri megkockáztatni.

De akkor mit lehet tenni? Fel lehet készíteni a tanárokat és a szülőket, hogy fel tudják ismerni az internetes zaklatást, és ha azonosították a dolgot, akkor megfelelően tudjanak rá reagálni, segíteni az áldozatnak. A másik lehetőség, hogy tudatosítsuk az áldozatokban (és a leendő áldozatokban), hogy nincsenek egyedül, az esetük egyáltalán nem egyedi, és igenis van segítség. Ezt célozza az Unicef #nemvagyegyedül című kampánya, amiről mi is beszámoltunk. Ennek része egy weboldal, ahol névtelenül beszélhetnek az őket ért zaklatásról az áldozatok, és segítségért fordulhatnak olyan képzett szakemberekhez, akik meg is tudják adni ezt nekik.

6. Az üzenet egyszerű: SAY NO!

7. Ez volt miden idők egyik legkeményebb videója számunkra: az eddig kapott legdurvább kommentjeit olvassa fel egy nagyon bátor srác

8. És egy szívszorító sztori: összespanolt a szanaszét csúfolt kissrác a hozzá hasonló cicával

9. Nehogy azt hidd, csak a suliban vannak ott a zaklatók. Itt egy remek videó: „Az új Star Wars Lando Calrissianja most a munkahelyi zaklatásról készített rajzfilmet”

10. És a végére egy elég régi videó, amely egyszerre lett brutális, vicces – tehát tökéletesen elgondolkodtató. Telitalálat. Ne szivasd az osztálytársad, mert később ő lehet a főnököd!

Telefonszámok, ahol segítséget kérhetsz, ha bántanak

Ha úgy érzed, a szüleid, a tanáraid, az edződ, a párod nem úgy viselkedik veled, ahogy normálisan kéne, vagy éppen az osztálytársaid fenyegetnek, bántanak, nem kell beletörődnöd! Nagyon sokan vannak rajtad kívül, akik hasonlóan szenvednek, de szerencsére nagyon sokan vannak azok is, akik segíthetnek. Adunk egy csomó telefonszámot és e-mail-címet, amin keresztül olyan profi szervezeteket érhetsz el, akiknek az a hivatása, hogy azoknak segítsenek, akiket bármilyen módon bántalmaznak. Nem kell szégyellned semmit, ezek az emberek erre szakosodtak, és azonnal tudnak segíteni neked. Rajtuk kívül senki nem tudja meg, hogy segítséget kértél, és ha akarod, teljesen névtelenül, akár cseten is felkeresheted őket! Sőt, akkor is hívd fel őket, ha tudomásod van róla, hogy másokat bántanak. ITT MEGTALÁLOD ŐKET.

Az online zaklatás ellen segítségedre lehet a Digitális Immunerősítő program, erről itt találsz információkat.

Kiemelt kép: Simon Migaj, Unsplash