“Zöld” karácsony – a zero waste jegyében

19/12/17 kedd
ujnemzedek.hu
Egész évben várjuk, hogy eljöjjön a karácsony. Ilyenkor mindenből sok van: sok ajándék, nagy halom csomagolópapír, temérdek étel és ital. Itt az ideje, hogy a karácsonyt is megpróbáljuk minél kevesebb hulladékkal megúszni.

Persze nem kell rögtön a teljes hulladékmentességre törekedni, hiszen arra még a leggyakorlottabbak sem mindig képesek, de ha csökkentjük a hulladékot, már az is nagy dolog.

Most adunk neked néhány tippet ezzel kapcsolatosan:

1. Ajándékozás

Ha kisgyerek van a családban, akkor persze biztosan kerül ajándék a fa alá, de a felnőttek között megtehetjük, hogy nem ajándékozunk tárgyakat egymásnak.

Ez nem azt jelenti, hogy nem adunk a másiknak semmit, hiszen az együtt töltött idő a legfontosabb, egyszerűen csak azt, hogy nem szaporítjuk újabb tárgyakkal az életünket.

Ha mindenképp szeretnénk adni valamit, akkor is van “hulladékmentes” megoldás:

  • Online jegy

Anélkül, hogy kilépnénk a lakásból, az interneten keresztül pár perc alatt vehetünk jegyet ajándékba egy színházba, moziba, koncertre, főzőiskolába vagy bármilyen programra.

  • Személyre szóló ajándékkupon

Az ajándékkupont magunk készítjük, és valamilyen esemény, program, cselekvés kiváltására szolgál az ajándékozott számára. Például a gyerekek ajándékozhatnak a szülőknek segítő kuponokat, amit a szülők bármikor “beválthatnak” (pl. főzés, mosogatás), de lehet ez egy kényeztető kupon is (masszírozás, közös cukrászdázás, stb).

  • Gasztroajándék

A gasztroajándéknak a legtöbb ember örül, főleg ha az valamilyen házilag elkészített finomság a megajándékozott ízlésének megfelelően (pl. narancslekvár, tojáslikőr, házikeksz).

Zero waste karácsony
  • Digitális ajándék

A digitális ajándékozás egyre népszerűbb: egy e-könyv vagy hangoskönyv, egy digitalis zenei album. De a kamaszok körében tutisiker lehet egy Netflix vagy egy Spotify előfizetés is.

 

2. Ajándékok csomagolása

A karácsonykor felhalmozódott csomagolópapír halom kisebb szorongást okoz minden környezettudatos embernek. De nyugalom: ha megfogadjuk, hogy idén nem csomagoljuk be az ajándékokat, vagy újrafelhasználható táskákba tesszük őket, akkor is biztosan mindenki ugyanúgy fog örülni nekik.

De ha neked fontos a csomagolás, akkor akár a karácsonyi ajándékokat is csomagolhatod úgy, hogy ne termelődjön felesleges szemét. A régi csomagolópapírokat is újrahasznosíthatod, vagy különböző textilekbe is rejtheted a meglepetésket (erre szolgál a híres furoshiki nevű zero waste technika, amit Japánban régóta használnak). Ráadásként díszítsd egy-két bogyós ágacskával, fenyőággal, terméssel a csomagokat. 

Furoshiki

3. Főzés és sütés

Tervezd meg előre az ünnepi napok menüjét. Írd fel egy papírra, mit szeretnél főzni, írd mellé, melyik nap hányan fognak enni az adott ételből, és eszerint kalkuláld ki a hozzávalókat.

Ha mégis lenne maradék, ne rakosgasd a hűtőben napokig: fagyaszd le egy dobozban vagy használd fel egy új ételhez (pl. pörköltből gulyásleves vagy hortobágyi palacsinta, sült csirkéből csirkés cézár saláta, stb)

Ha a fenti szempontokat sikerül tartanod a karácsonyi időszak alatt, akkor biztos lehetsz abban, hogy sokkal kevesebb hulladékkal, és sokkal nyugodtabban és boldogabban fogjátok megélni az ünnepeket.