Zero waste avagy nulla hulladék

19/11/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
A hulladék csökkentésével kapcsolatosan minden lépés, amit megteszel, az mind hasznos. Néhány tanácsot tudunk adni, amivel máris elkezdheted a személyes hulladékod csökkentését komolyabb erőfeszítés nélkül.

A zero waste, vagyis a hulladékmentesség már idehaza is jól ismert fogalom. A lényege a mindennapi életünk során keletkező hulladék mennyiségének lecsökkentése. Aki zero waste életmódot folytat, az nem termel szemetet, hulladékmentesen él, és gyakorlatilag semmit sem küld szeméttelepre és szemétégetőbe.

Már Magyarországon is vannak olyan „szakértők”, akik már nagyon magas szintre fejlesztették ezt, ha érzed magadban erre az elhivatottságot, kövesd Antal Éva avagy a Vászonzsákoslány videóit. Ő 21 éves, szinte teljesen hulladékmentesen él, és még spórol is vele. Mivel nem veszi meg, csak azt, amire szüksége van, megtakarít: szerinte párjával körülbelül 30-40%-kal kevesebbet költenek havonta, mint egy átlag pár.

zero_waste_cikk_kep.png

Forrás: nosalty.hu

De ha úgy érzed, ez neked még nem megy ilyen szinten, akkor sem kell elkeseredned. Minden lépés, amit megteszel, az mind hasznos. Néhány tanácsot tudunk adni, amivel máris elkezdheted a személyes hulladékod csökkentését komolyabb erőfeszítés nélkül:

  • Utasítsd vissza a műanyagot! (így például a boltban a nejlon zacskót, a buliban a műanyagpoharat és tányért, az uzsonnádat csomagold vászontáskába vagy otthoni műanyag dobozba.)
  • Vidd magaddal a saját szatyrod! (vásárláskor kérd abba a terméket.)
  • Használj kulacsot műanyag palack helyett! (De legalábbis használd fel többször a palackot, hiszen elmosható)

 Nézd meg a teljes videót és meglátod, milyen könnyű elkezdeni!

Ha ezeket kipróbálod, máris a jó úton vagy, és nem is volt olyan nehéz,ugye?