YOUMIG - mostantól komolyabban vizsgálják a fiatalok nemzetközi vándorlását

17/03/03 péntek
ujnemzedek.hu
Elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG, amelynek vezetését pályázaton a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyerte el - közölte a hivatal csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A 850 millió forintos összköltségű, az Európai Unió által finanszírozott projektben (YOUMIG - Improving Institutional Capacities And Fostering Cooperation To Tackle The Impacts Of Transnational Youth Migration) az egészségbiztosítási rendszer nyilvántartása alapján a legerőteljesebben érintett 15-34 év közötti fiatalok vándorlásának okait, valamint a migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjeit tárják fel.

Dickmann Ádám, a YOUMIG projekt vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a projekt egyik célja az, hogy a kis és közepes városok képessé váljanak a vándorlás okozta kihívások kezelésére. A fiatalok kivándorlása ugyanis súlyos emberi erőforrásbeli, elsősorban munkaerőpiaci hiányt okozhat, ugyanakkor a beáramló materiális transzferek (pl. hazaküldött pénzek) szempontjából is vizsgálandó jelenség.

A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 adataiból kiderül, hogy minden harmadik (33 százalék) 15–29 éves fiatal tervezi, hogy külföldön tanul vagy munkát vállal. 2012-ben a fiatalok 33 százaléka tervezett munkát vállalni külföldön, ez az arány 2016-ban 31 százalékra csökkent, a külföldi tanulást tervezők aránya pedig 2012-ben 7 százalékról 2016-ra 8 százalékra változott. A kutatás további adatait itt érheted el. 

A KSH a sajtótájékoztatóra kiadott közleményében ismertette: eddig a magyarok el- és visszavándorlásának mérésére a hazai regiszterek és külföldi tükörstatisztikák szolgáltak. A YOUMIG keretében ezúttal nem csak a fiatalok migrációjával kapcsolatos statisztikai elemzéseket készítenek, a projekt kiterjed a résztvevő országok és intézmények eszköztárának és együttműködési csatornáinak fejlesztésére is.

kép: unplash.com

A kutatás elsősorban a migrációs folyamatokban közvetlenül érintett települések élén álló helyi döntéshozók számára nyújt támogatást és hasznos információkat, hogy az eredmények tükrében javítsák a fiatalok ki-, be- és visszavándorlásával összefüggő igazgatási funkciókat, szolgáltatásokat.

A két és féléves projektben nyolc Duna menti ország (Németország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Románia és Bulgária) 16 intézménye vesz részt, szakmai partnerek és partnerönkormányzatok is. A partnerségből adódó feladatokat Magyarországon Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata látja el.

A projekt 2017 januárjában indult, 2019 június végéig tart, és nagyban épít egy korábbi, 2012-2014 közötti migrációs transznacionális együttműködési projekt eredményeire.

(mti)