Veszélyes a szerelem, ha nem múlik el pár év után

16/10/03 hétfő
ujnemzedek.hu
A szerelmi kórságot ókori orvosok valahol a melankólia és a gutaütés között helyezték el a betegségek rendszerében. Különleges fürdőkkel és sporttal enyhítették volna a tüneteket, elűzésének leghatásosabb módjának pedig a házasságot tartották. A különleges állapot okait természetesen tovább kutatták a szakemberek és a tudomány fejlődésével képesek voltak egyre részletesebben meghatározni, hogy mi is játszódik le az emberi szervezetben, amikor lángol a szívünk.

Megvan köztünk a kémia (kép: Wikipedia)

Mostanra már egészen pontosan meghatározható, milyen kémia anyagok felelősek a mámorító állapotért. Dopamin-, a PEA (fenil-etil-amin)- és az oxytocinkoktél – tudományosan így írható le a szerelem. A dopamin, a PEA és az endorfinok intézik a boldogságérzetet, az eufórikus állapotot, a pirulást és a szapora szívdobogást. A harmadik alkotóelem, a szerelemhormonnak is nevezett oxytocin felelős a buja álmokért. 

A szerelemnek múlnia kell?

Amerikai kutatók MRI készülékkel vizsgálták egymásba fülig szerelmes párok agyát. Az alanyoknak képet mutattak párjukról és megfigyelték az agy melyik területe aktivizálódik. Meglepőnek tűnhet, de az eredmények azt mutatták ezek pont azok a helyek, amelyeket a kábítószerfüggőkkel végzett vizsgálatoknál is megfigyeltek. A magyarázat szerint ugyanúgy sóvárgunk a szerelemre, ahogy a függők a drogok okozta érzésekre.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az idő múlásával megfigyelhető-e bármilyen változás az agyban. A 10-20 éve együtt élő pároknál is megfigyelhető volt a pozitív érzelmi válaszreakció, de elsősorban a kötődéssel és a jutalmazással összefüggésben álló területeknél.


Összevegyültek (kép: Pinterest)

A rózsaszín köd

Kutatók felfedezték, hogy az agy kritikáért, negatív érzelmekért, a megbízhatósággal kapcsolatos kételyekért felelős területei ebben az állapotban, azaz a kapcsolat elején egyszerűen inaktívvá válnak. Ez okozza, hogy a másikat tökéletesnek, hibátlannak látják ilyenkor a szerelmesek. A szakértők szerint erre a különös érzékcsalódásra a fajfenntartás miatt van szükség, hiszen, ha egyből észrevennénk a másik hibáit, nem alakulhatna ki a hosszútávú kötődés.

A szerelem veszélyes

Ez a különleges állapot azonban hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek: a lángoló érzelmek miatt elfelejtünk enni, kevesebbet alszunk, ingadozik a hangulatunk és koncentrálási zavaraink is lehetnek, ami miatt veszélybe kerül a fajfenntartás. Az eufóriáért felelős kémiai anyagok hatása nagyjából két év után tehát csökkenni kezd, és helyükre a kötődésért felelős anyagok lépnek, amelyek megfelelő „alapot” teremtenek a gyermekvállaláshoz.  

Az ókori orvosok ezek szerint nem tévedtek olyan nagyot, amikor a házassággal kívánták gyógyítani a szerelmi kórságokat, hiszen a folyamat természetesen is lejátszódik.