Új kihívás indul: te kibírod egy hónapig a Facebook és az Insta nélkül?

18/08/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
A Scroll Free September arról szól, hogy az ősz első hónapja a közösségi oldalak görgetése nélkül teljen.

Az egyik ehhez hasonló, azóta már valóságos népmozgalommá vált kezdeményezés a Száraz November, amikor a kihívásban részt vevők egy hónapig félreteszik a poharat. De nem csak az alkohol válhat káros szenvedéllyé, a közösségi oldalak éppen így képesek beszippantani az embert - ahogy arról már mi is többször írtunk, például itt vagy itt, és itt is. 

Ezt felismerve indított kampányt a brit The Royal Public Health Society. A Scroll Free September lényege, hogy aki beszáll, vállalja, hogy szeptemberben egy millimétert sem görgeti a közösségi oldalakat, vagyis teljesen felhagy a Facebook, az Instagram és társaik használatával. A kampányhoz bárki csatlakozhat ezen az oldalon. Csak néhány alapvető adatot (név, e-mail) kell megadni, aztán pedig kiválasztani a megfelelő "csomagot".

c_no.jpg
c_sb.jpg

A kampány elindítói ugyanis azokra is gondoltak, akiknek túl sok lenne az egy hónapos, totális megvonás. Aki mégis ezt választja, az a "Cold Turkey" opciót jelölje be. Akinek ez sok, az a "Social Butterfly", a "Night Owl", a "Busy Bee" vagy a "Sleeping Dog" nevű lehetőségek közül választhat.

A "Közösségi Pillangó" például arra van kihegyezve, hogy aki ezt vállalja, az távol marad minden, a Facebookon meghirdetett eseménytől, és inkább offline érintkezik a barátaival. Aki az "Éjjeli Baglyot" választja, az este 6 után már nem használja a közösségi médiát. A "Szorgos Méhecske" megtartóztatja magát a közösségi oldalaktól, amíg a suliban vagy a melóhelyen van, az "Alvó Kutyus" pedig nem használja az ágyban, de még a hálószobában sem a kütyüjeit. De ha nincs megfelelő opció a számodra, választhatod az "Other" menüpontot is, majd a megfelelő helyen leírhatod, hogy mit vállalsz, teljesen egyéni alapon.

c_bb.jpg
c_sd.jpg

Ahogyan a hasonló kampányoknál, mozgalmaknál, itt is a közösség az, ami segít végigvinni az önként vállalt megtartóztatást. Meg is lehet beszélni egymással a tapasztalatokat, és bátorítani a másikat. A Facebook és társai állandó késztetést jelentenek, hogy csekkoljuk a lájkokat, a kommenteket, görgessük a soha véget nem érő hírfolyamot, és ez az egész folyamatos készenléti állapotban tartja az embert, még akkor is, ha már nem is nagyon veszi észre. 

Kiszabadulni ebből a szüntelen online "ügyeletből" nem csak mentálisan felszabadító - szóval próbáld ki te is, és csatlakozz a Scroll Free Septemberhez.