Új játék a láthatáron

20/06/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mindig van hova fejlődni. Nincs ez másként a mechanikus logikai játékok terén sem. Az új sztár a LavosBall, remélhetőleg hamarosan színre is lép.

Oktatási segédeszköznek induló, először fából és gumiszalagokból készített játék a Bűvös kocka, ismertebb nevén, Rubik-kocka, mely mára a világ egyik legsikeresebb logikai játéka lett. Ifj. Rubik Ernő 1974-ben tervezte, fejlesztette majd később szabadalmaztatta. Ez a találmány hamar világsiker lett, mára több mint 350 millió darabot adtak el belőle. A Rubik-kocka volt az egyik, de nem az egyetlen dolog, ami elindított egy gondolatot a tervezőben, mely később az új innovációhoz vezetett.

Szabolcs János a LavosBall megalkotója, aki megtervezte a saját „Rubik-kockáját”. A találmány különlegessége, hogy a Leonardo-féle koordinátarendszer logikájára épül, ami nem mást, mint 4 egymással 120 fokos szöget bezáró tengelyt jelen. Ezen tengelyekere lettek felfűzve a diszkoszra emlékeztető színes korongok. A korongokat önmagukban is el lehet forgatni, de ha megnyomjuk az oldalak fekete közepét, azzal bizony a panelek kifordulnak és helyet fognak cserélni a színek, mint az a videóban is jól látszik.

A tervezéstől kezdve a névadáson át a megvalósításig egy csomó érdekes információt megtalálhatsz még a játékról, a LavosBall hivatalos oldalán. Bár még nem tudhatjuk biztosra, hogy lesz-e belőle akkora világsiker, mint a Rubik-kockából, az viszont biztos, hogy egy izgalmas, kihívásokkal teli projektet követhetünk nyomon és szurkolhatunk együtt az új magyar tervezésnek. Sok sikert LavosBall!

 

Képek: www.magyartermekonline.hu