Túlélheti-e a középiskolás szerelem az egyetemi éveket?

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Kell hozzá egy haditerv, és nem biztos, hogy menni fog. De meg kell próbálni.

Azokra a párokra, akik külön suliban folytatják a tanulmányaikat, nehéz idők jönnek szeptembertől, a távolság és a felsőoktatás a legedzettebbeket is próba elé fogja állítani.

De ahelyett, hogy végletekben kezdene gondolkozni mindenki, érdemes hátrébb lépni és megfontolni a lehetőségeket.

Ezt nagyon szakérteni nem lehet, mindenki a saját belátása szerint cselekszik, azonban azt mindenképpen jó megjegyezni, hogy ebben az életkorban az elsődleges szempont mindenképpen az oktatás minősége kell hogy legyen. Ha a szívszerelmünk informatika szakra akar menni, minket meg a molekuláris biológia izgat, nem érdemes feláldozni az álmokat, ugyanis a stabil párkapcsolathoz felnőtt korban szükség van egy biztos alapra.

Első körben érdemes önvizsgálatot tartani: mennyire erős a kapcsolat?

Ha csak azért vagy valakivel, hogy ne legyél egyedül, akkor az nem számít túl nagy számnak, valószínűleg a gólyabálra már másvalakivel érkezel.


(kép: pixabay)

Időt kell szánni a megbeszélésre és a tervezésre

Tök jó, hogy van egy teljesen szabad nyár az egyetem előtt, itt az idő arra, hogy komolyan átbeszéljétek, mire is lehet számítani. Ha netalántán az ország két különböző pontján, vagy akár külföldön tanultok, hogy fogjátok tartani a kapcsolatot? Mikor tudtok találkozni? A minél részletesebb tervezés segíthet rávilágítani olyan problémákra, amiknek a létezéséről még csak nem is tudtál.

Nem mindenkinek sikerül

A tervezés fontos és jó, de a játékot úgyis az élet alakítja ki. Persze vannak tök jó példák, de egy felmérésből az derült ki, hogy az amerikai házaspároknak csupán 2%-a járt már középiskolában is. Jó taktika lehet, ha a féltékenységet kicsit a háttérbe toljuk. Nem egyszerű ugyan megbirkózni azzal, hogy szívszerelmünk épp most ismerkedik meg egy csomó új emberrel, de ez természetes és fontos momentuma a felnőtté válásnak. A féltékenykedéssel csak azt érjük el, hogy válaszút elé állítjuk a másikat: vagy az új élet, vagy mi. Nem biztos, hogy ránk fog szavazni.

Persze ma már sokkal könnyebb a kapcsolatot tartani a másikkal, mert nem kell a postaláda mellett szobrozni egy héten át a levélre várva. És igenis, létezik egy csomó példa arra, hogy a fiatalon érkezett szerelem ki tud tartani, ez a pár például 11 éve van együtt, 17 évesen jöttek össze, ma gyerekük van, és az instás képeiket elnézve nincs túl sok gondjuk, ebben cikkben egy 16 éves korban kibontakozó szerelemről is mesélnek, ami mára szintén házassággá érett.

Juhász Anita pszichológus szerint a kamaszkori nagy szerelmek kifulladása egyszerűen azzal magyarázható, hogy változik a személyiségünk. Ezek a szerelmek pedig ritkán élik túl az identitáskríziseket, amik ebben a korban jelentkeznek. A tiniszerelem főként idealizálásra épít, arra a szeretetre hasonlít, amivel a szüleinket szerettük, és ez idővel változáson esik át. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni az internetet sem, ma már egy perc alatt 15 embernek is jelezhetjük, hogy tetszik nekünk. 

A lényeg: nem szabad feladni valamit csak azért, mert nehéznek tűnik - ki kell próbálni, hogy tényleg az-e, vagy csak mondják!