Túl sokat lógnak a magyar fiatalok a közösségi oldalakon - erről írt a BBC

18/01/22 hétfő
ujnemzedek.hu
Csaknem 6000 magyar fiatalt kérdeztek meg a kutatók, a felméréshez a Bergeni Egyetemen kifejlesztett függőségi skálát használták.

A Facebook kapcsán újra és újra előkerül, hogy a túlzott használatának "negatív mellékhatásai" lehetnek, és hogy túlságosan rá lehet kattanni. A BBC most egy kutatás alapján a magyar fiatalok közösségimédia-függőségéről írt. 

A Norvégiában található Bergeni Egyetem kifejlesztett egy skálát, ez a nagyon szép nevű Bergen Social Media Addiction Scale (Közösségi Média Függőségi Skála). Ezt használták akkor is, amikor az ELTE és a Corvinus Egyetem oktatóival elkészítették az első országos reprezentatív felmérést: csaknem 6000 magyar fiatalt kérdeztek meg. A skála eredetileg csak a Facebook-függőséget mérte, de továbbfejlesztették, mivel látták, hogy a magyar fiatalok más közösségimiédia-oldalakat is aktívan használnak. 

Az eredmények alapján a magyar fiatalok 4,5%-a a veszélyeztetett csoportba tartozik, vagyis ők nagyon intenzíven használják a közösségi oldalakat, emiatt alacsony az önértékelésük és depressziósak.

A tanulmány készítői szerint érdemes megfontolni, hogy ezeknek a fiataloknak megelőző-felvilágosító programokat indítsanak az iskolákban.

A cikk egyébként a BBC #LikeMinded című sorozatában jelent meg, ami azt vizsgálja, milyen hatása van mentális egészségre a közösségi oldalak használata. A túltolt facebookozást vagy más közösségi oldalon lógást ugyan (még) nem tekintik mentális zavarnak, de az már tudományos tény, hogy vannak olyanok, akik jóval kiszolgáltatottabbak ennek a típusú függőségnek. És náluk pont ugyanolyan függőséget okoz, mint másoknál az alkohol vagy a cigi. 

Tényleg jobb észnél lenni, mert ha nem vigyázunk, még a végén egyszer csak egy rémálommá válik az egész, mint ebben a videóban