Tudtad, hogy vannak éjszakai világító felhők?

20/07/01 szerda
Az éjszakai világító felhő egy olyan optikai jelenség a felső légkörben, amelyet szürkület idején lehet megfigyelni. Akinek volt már hozzá szerencséje, sosem felejti el a látványt. Gyönyörű és egyre fényesebb, sajnos utóbbi az üvegházhatást okozó gázok növekedésének következménye.

Átalában egy órával napnyugta után, vagy ennyivel napkelte előtt a legszebb. Tapasztalatok szerint Magyarországon a nyári napforduló időszakában, június közepétől figyelhetjük meg. Az éjszakai világító felhőt néha nehéz megkülönböztetni a magas szintű felhőzettől, amikor azonban tényleg világító felhőt látunk, tudni fogjuk, hogy azzal van dolgunk, kékes, gyöngyházfényű fénylése semmivel össze nem keverhető. Na de mitől világít a felhő?


(Forrás: www.idokep.hu)

A meteorológusok magyarázata szerint a kékes, ezüstös színű éjszakai világító felhők a szó szoros értelmében véve nem világítanak. Csupán azért tűnik így, mert a felhőket alkotó milliónyi jégkristály akkor veri vissza a már horizont alatt járó Nap fényét, amikor az egyébként tiszta égbolt már kellően sötét. A világító felhők azért kötődnek a nyári napforduló időszakához, mert a mezoszférában nem télen, hanem a nyári hónapokban uralkodik a leghidegebb, -140 °C alatti hőmérséklet, mely a jelenlévő rendkívül alacsony páratartalom mellett ideális a kialakulásukhoz.


(Forrás: www.idokep.hu)

A kutatók azonban megállapították azt is, hogy az utóbbi években egyre fényesebbé váltak az éjszakai világító felhők. Magyarázatként két okot említenek meg: egyrészt a mezoszféra hidegebb lett, másrészt pedig nőtt az ott található nedvesség. A kettő együtteseként nagyobb jégrészecskék képződhetnek és több fényt tükrözhetnek. A végleges magyarázat pedig nem más, mint az üvegházhatást okozó gázok növekedése, ugyanis ezek „lefelé” átengedik a napsugárzást, de nem engedik át a földfelszínről „felfelé” haladó hősugárzást, ez pedig mezoszféra hőmérsékletének csökkenéséhez vezet.


(Forrás: www.ng.hu)

Hétfő estére egy markáns hidegfront mögött kitisztult a levegő Magyarország felett, így naplementét követően már halványan felcsillantak az éjszakai világító felhők, amelyet a lelkes rajongók lencsevégre is kaptak.