Tudsz Te hidat nyomtatni?

20/01/29 szerda
ujnemzedek.hu
Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez egy elképesztően idióta ötlet, jobb, ha tudjátok, hogy több hidat is építettek már 3D nyomtató segítségével, az első ilyen híd például Amszterdamban épült 2015-ben.

Az eddig elkészült hidak közül kiemelkedik a sanghaji gyalogoshíd, amelyet teljes egészében betonból nyomtattak ki. Mielőtt teljes nagyságában elkészült volna a 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles híd, melynek beton alkotóelemei teljes egészében egy két robotkaros 3D nyomtatógéppel készültek 450 óra alatt.

shanghaj.jpg

Ha sikerült meggyőznünk a feladat megvalósíthatóságáról, már van is alkalmad kipróbálni magad!

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum versenyt hirdetett „Nyomtass hidat!” címmel  – már második alkalommal -  középiskolás csapatoknak szervezett versenyre, ahova most péntekig, azaz január 31-éig lehet jelentkezni.

A versenyen a két tanulóból (és egy kísérő tanárból) álló csapatoknak 3D nyomtatási technológiával kell hídszerkezetet építeniük PLA műanyagból (az alapanyagot a szervezők biztosítják).

A legteherbíróbb szerkezeteket készítő csapatok pénzjutalomban is részesülnek a 2020. március 13-án megrendezendő versenyen. Az első helyezett nyereménye 100.000 forint lesz, míg a 2. helyezett 50.000, a 3. helyezett pedig 30.000 Ft-ot vihet haza.

nyomtass_hidat_lead.jpg

Tavaly rendezték az első versenyt ebben a témában, akkor a szombathelyi Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az első helyet (alkotásukat a fenti képen láthatjátok), és a két fős csapat egyik tagja lány volt. Szóval a hídépítés nem feltétlenül a férfiak szakmája...

Ezt az is igazolja, hogy a zsűri elnöke Hanák Tímea lesz, aki a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a kőröshegyi völgyhídért felel, és Európa egyetlen női hídmestere.

Szóval akkor nem lehet több kifogás: Nyomtass hidat!