Tudatos tervezés

20/05/20 szerda
ujnemzedek.hu
Az életnek van néhány területe, amivel az emberek nem szeretnek igazán foglalkozni. Ebből az egyik nem más, mint a saját pénzügyük.

„Ajj, ez engem nem érdekel. Tök unalmas és egyébként sem értem az egészet.” Ez a mondat, sokak szájából hangzik el, amikor a pénzügyek jönnek fel beszédtémaként.  Pedig egy igen fontos területről van szó, ami igenis igényli a tudatosságot. Csak sajnos erre sokan elég későn döbbennek rá. Te ne legyél közöttük!

Lehet, hogy éppen egy vállalkozáson gondolkozol vagy a tanulmányaidat folytatod, és nincs még önálló jövedelmed. A még nincs… ne legyen kifogás, hogy nem tájékozódsz.

A mostani körülmények hűen tükrözik azt, hogy bármikor beüthet a krach, amit viszont senki sem lát előre. Így értelemszerűen ezzel tervezni sem lehet, csak felkészülni a hasonló helyzetekre. Úgy, hogy tartalékolsz. Mindezt gazdasági szempontból mondom. És itt most nem szuper banki termékekről olvashatsz, hanem egy stratégiáról, meglátásról és az előre gondolkozás fontosságáról.

Úgy általánosságban a következő dolgokkal mindenképp fontos tisztában lenni. Nem csak krízishelyzetben, hanem a mindennapokban alapból. Banálisnak fog hangzani, de rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi a pl. a havi fix kiadásuk.

Lássuk, mivel legyél képben:

#1 Mennyi a havi fix jövedelmed. Itt most nyilván a zsebpénz is ér, nem csak a fizetés, amit kézhez kapsz.

#2 Mennyi a havi fix kiadásod

#3 Mennyi megtakarításod van. Akár perselyben.

Akkor ezek most kicsit részletezve:

Az első pontba mindenképpen azt érdemes vezetni, ami tényleg biztosan üti a markod hónap elején. Itt érdemes azt is vezetni, ami nem rendszeres jövedelem, de ezzel egy tervezés során ne számolj! A mi van ha… az sosem biztos.

A havi fix kiadás alatt értendő, mindenféle számla és más kifizetni való. Pl. havi bérlet, benzinpénz, de még a Netflix és a Spotify előfizetés is. Ha párszázas app levonásról van szó, azt is jegyezd fel, mert sok kicsi sokra megy. Amikor már látod, hogy mire mennyi megy el, érdemes körbenézni a piacon, hogy ugyanazt a szolgáltatást egy másik cégnél mennyiért kapod meg. Ez igaz a telefonszámládra vagy akár a bankszámládra is. Szeretnek olyan tételekért – egyébként minimálisnak látszó – összegeket levonni, ami másol ingyenes. Ez viszont éves szinten már egy nagyobb összeget tehet ki. Attól pedig ne ijedj meg, ha valami elsőre nem érthető egy-egy számlából, kimutatásból. Merj kérdezni, ugyanis fizetsz egy szolgáltatásért, így megérdemled a teljeskörű tájékoztatást és hidd el, nagyon sok embernek érthetetlen egy-egy számlakivonat.

Megtakarításnak tekinthető a malacban, vagy bármilyen másik indokolatlan kinézetű perselyben gyűjtött pénz vagy külön erre a célra létrehozott bankszámla, lekötött megtakarítás stb. Legyél képben, hogy mennyid van. Ez egy sarkalatos pontja a tervezésnek.

Na, ha mindezeket felmérted, ki kell tűzni a célt. Mi lehet az? Leginkább, hogy x idő alatt mit szeretnél elérni. Ez lehet egy összeg a bankszámládon, vagy egy szuper high tech cucc amit meg akarsz venni. Szóval igazából bármi. Ha egy hosszabb távon megvalósítható cél elérését határoztad el, mindenképpen nézz körbe, hogy milyen megtakarítási fajták vannak a piacon, amik számodra ideálisak lehetnek. Ez az a pont, ahol sokaknál elvérzik a történet, és hamar feladják a keresgélést, mert úgy érzik elvesztek a rengetegben. Pedig nem szabad. Nyugodtan vedd igénybe akár egy tanácsadó segítségét is. Ezzel akár időt is spórolhatsz, plusz olyan tippekkel és szakmai meglátásokkal gazdagodhatsz, amiket a jövőben hasznosan tudsz majd felhasználni.

A konklúzió: mérd fel, hogy mid van és tájékozódj. Minél hamarabb kezded el, annál hamarabb tudod anyagilag megvalósítani, amit szeretnél. Arról nem is beszélve, hogy milyen biztonságérzetet tud nyújtani a tudat, hogy van félretett pénzed.