Tovább a fekete lyukak nyomában

20/05/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Izgalmas felfedezések láttak napvilágot az elmúlt időszakban a fekete lyukak világával kapcsolatban.

Korábbi cikkünkben – melyet itt olvashatsz el - általánosságban mutattuk be ezeket a csodálatos természeti képződményeket. Most egy kicsit konkrétabban foguk velük foglalkozni. Milyen új felfedezések történtek mostanában?

Egy messzi-messzi galaxisban – csak, hogy mindenkinek tiszta legyen az OJ 287 jelűben – van a kutatók által eddig legnagyobbnak tartott fekete lyuk. Viszonyítás képpen kb. a Nap tömegének 18 milliárdszorosa az övé. Na, szóval e mellett a giga fekete lyuk mellett van egy másik, kisebb fekete lyuk. Mint tudjuk a fekete lyukak is mozgásban vannak és itt a kisebbik 12 évente beleütközik a nagyobbik gázfelhőjébe. Ez az ütközet óriási fénnyel jár. Akkorával, ami felér 1 billió csillag fényével és ez felvillanás kb. 3,5 milliárd év alatt ér el hozzánk. Brutális számok, szinte felfoghatatlan egy földi halandó számára. A kutatóknak 2010-ben sikerült készíteniük egy olyan modellt, ami 1-3 hét pontossággal meg tudja jósolni a fényesedéseket, majd 2018-ban Lankeswar Dey vezette kutatócsoport ezt az időintervallumot le tudta rövidíteni 4 órára.

Nem olyan régen Andrew King brit csillagász a NASA Chandra-röntgenobszervatóriuma és az ESA adatai alapján, azt a felfedezést tette, miszerint egy vörös óriás találkozott egy fekete lyukkal, tőlünk mintegy 250 millió fényévre lévő galaxisban. Azonban a fekete lyuk nem szippantotta be. Hogyan történhetett mindez? Amikor a fekete lyuk gravitációja elkapta a csillagot, annak csak a külső hidrogént tartalmazó rétegei szakadtak le, de a csillag magja épségben megúszta. Így megmaradt a fehér törpe, azonban nem szabadult el teljesen a fekete lyuk vonzásából. Naponta háromszor kerüli meg azt.

A Földtől mindössze 1000 fényévre fedezték fel a legközelebbi fekete lyukat. Ez jelenleg a hozzánk legközelebb lévő, ismert fekete lyuk. Az égitestet két csillag leplezte le, melyek szabad szemmel is megfigyelhetők a Teleszkóp csillagképben. A kutatók a másik két csillag mozgásával igazolták, hogy van ám ott egy fekete lyuk is. A La Silla obszervatórium mérései kimutatták, hogy az egyik csillag 40 nap alatt tesz egy kört a lyuk körül, míg a másik csillag egy nagyobb pályán mozog. Ez a hármas csillagrendszer a HR 6819-es katalógusjegyet viseli.

Abban azért megegyezhetünk, hogy lenyűgöző az Univerzumunk és még számos felfedezni valót tartogat számunka.

 

Forrás: csillagaszat.hu, eso.org