Többet beszélünk a témáról, de mégsem figyelünk a mentális betegségek jeleire

17/10/03 kedd
ujnemzedek.hu
Egyre többször beszélünk és hallunk a mentális betegségekről, az észlelésük és a kezelésük viszont mégsem olyan gyors és egyszerű.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mentális betegségtudat nyilvános megértése nem olyan ismert kérédskör mint gondolnánk. Nemrég megkérdeztek egy csapat, random módon kiválasztott embert a kérdésről:  nem tudták azonosítani azokat a tüneteket és helyzeteket, amelyekre már azt mondhatjuk, hogy pszichiátriai segítség szükséges.

The Royal College of Psychiatrists eredményei azt mutatták, hogy az emberek 86% -a vallja azt, hogy egy rákbetegség esetében szakértőhöz kell fordulni, de a mentális betegségeknél nem érzik ennek fontosságát. Érdekes tény, hogy például az emberek 59% -a úgy gondolja, hogy az étkezési rendellenességeket el kell mondani egy szakembernek, viszont csak a 41% -a gondolja azt, hogy az alkoholizmus pszichiátriai figyelmet igényelhet. Meglepő adat az is, hogy az emberek 42% -a nem tudja, hogy a pszichiáter felelős a bipoláris rendellenességek diagnózisáért.

A pszichiáterek a tanulmányt bizonyítékként használják fel arra vonatkozóan, hogy a mentális betegségekkel kapcsolatos gyakorlati képzésre van szükség, annak érdekében, hogy teljes mértékben képben legyenek az emberek ebben a témában.

Wendy Burn professzor szerint: "A korai beavatkozás létfontosságú a válsághelyzetben lévő betegeknél, de ez csak akkor végezhető el, ha a szakképzett munkaerő beavatkozhat."

Dr. Kate Lovett dékán pedig kiemelte: "A súlyos mentális betegségben szenvedőknek szüksége van egy speciális tanácsadóra, akárcsak egy súlyos fizikai betegségben szenvedőknek."

Ami ezekből az eredményekből világos, hogy bár többet beszélhetünk mentális egészségünkről, az emberek nagy része még mindig nem kezeli a mentális betegségeket súlyos betegségként.

Ha úgy érzed egyedül nem bírod a terheid, keress fel egy szakembert és beszélj neki a problémáidról. Ne szégyelj segítséget kérni, és ne feledd: nem vagy egyedül!

 

 

Forrás: metrorcpsych