Tisztelet övezi őket

20/04/25 szombat
ujnemzedek.hu
Egy nap, amely csak az övék. Az édesanyáké.

Igazán az idejét sem tudjuk pontosan, hogy mikortól emlékezik meg róluk a világ. Annyi biztos, hogy már az ókori világban is ünnepelték. A görögök Rheiát, az istenek anyját köszöntötték tavasszal. Ezekhez a gyökerekhez vezethető vissza az eredete. A korai századokban még inkább tömegrendezvény volt az, ami mára már családi megemlékezéssé, kis odafigyeléssé formálódott. Pontosabban a XVI. sz. elején, Angliában vált, a maihoz hasonló ünneppé. Természetesen ez semmit nem von le az értékéből, sőt! Ezáltal sokkal személyesebbé, családiasabbá is vált ez az egész.

Az Egyesült Államokban 1872-ben tartották meg először az anyák napját, Boston városában. Anna Marie Jarvis hosszú éveken át próbálkozott azzal, hogy nemzeti ünneppé tegye, édesanyja emlékére. Erőfeszítéseinek hála, végül 1914. májusában Thomas Woodrow Wilson elnök, nyilvánította hivatalos ünneppé. Az USA-ban és számos más európai országban május második vasárnapján ünneplik, addig hazánkban ennek május első vasárnapján van a hagyománya. Magyarországon 1925-ben rendezték meg az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományával együtt. Azonban csak 1928-ban vált hivatalos ünneppé.

Sokak emlékében úgy élhet ez a nap, mint kötelező óvodai, iskolai szavalás vagy előadás. És felnőve talán nem is tartja olyan fontosnak ezt az egészet. Viszont ennek a napnak nem is rólunk kell szólnia, hanem az anyukákról. Ha belegondolunk, ez egy igazán szép hagyomány. Megemlékezni mindarról, amit édesanyánktól, nagymamáinktól kaptunk.

Valójában nem kell igazán sokat tennünk. Egy szál virág, vagy más apró kedvesség. Őket biztosan örömre deríti. Egyfajta elismerés és hála mindazért, amit kaptunk tőlük.