Telefonfüggő vagy? Itt a megoldás: az Out off the box leszoktat róla

18/01/31 szerda
ujnemzedek.hu
Két fiatal magyar nő összerakott egy dobozt: telefondiéta a nomofóbia ellen, a digitális méregtelenítés jegyében.

Felmérések szerint órákat töltünk naponta a telefonunk nyomkodásával, simogatásával, bámulásával, az okostelefon-függőséggel valószínűleg tényleg csak az nem találkozott, aki a trópusi esőerdők, a tajga vagy a sarkkörök olyan vidékén él, ahol egyáltalán nincs térerő, sem mobilnet (van még ilyen?). A témáról sem először írunk, például itt és itt is találtok egy régebbi, erről szóló cikket. 

Két fiatal magyar nő, Baur Eszter és Kovács Bori viszont úgy érezte, valamit tenniük kell az egyre inkább elhatalmasodó mobilmánia ellen, és össze is raktak egy dobozt. Az Out off the box névre keresztelt készlet és a hozzá kapcsolódó program könnyen lehet, hogy a világon az első olyan szett, ami megoldás lehet a nomofóbiára. (Ez az angol no mobile phobia kifejezésből ered, és azt az állapotot jelenti, amikor valaki képletesen - vagy akár szó szerint - rosszul van a mobilja nélkül.)

Szóval az Out off the boxban van például ébresztőóra, jegyzettömb, képeslap és színező is - mindegyiknek az a célja, hogy kiváltsa a telefon vele megegyező funkcióját. Az egész pedig egy komplett rendszerré, egy hármolépéses programmá áll össze, ami az alkotók szerint egy hatékony és valódi telefondiéta. A cél persze nem a mobil totális száműzése, ez nem is lenne reális a mai világban. De az alkotók szerint a módszerükkel igenis jelentősen csökkenthető a telefon képernyőjére tapadva eltöltött idő. 

Az alkotók beszélnek az Out off the boxról az M2-n:

Az Out off the box kampányvideója:

A projektre most az Indiegogón gyűjtenek, itt bővebb infókat is olvashattok róla.